REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Werfstraat 6 – Scharloo
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 973
“Gedeeltelijk aaneengebouwd hoekpand, omsloten door de Werfstraat en de Bitterstraat, bestaande uit een hoofdgebouw en aan de achterzijde twee vleugels, ter weerzijden van een binnenplaats. De nok van het hoofdgebouw loopt evenwijdig aan de Werfstraat, de nokken van de vleugels staan loodrecht op de Werfstraat.
Hoofdgebouw: twee bouwlagen met kap.
Het hoofdgebouw bestaat uit een kern, omringd door een galerij aande west-, zuid- en oostzijde. De kern is voorzien van een zadeldak, met aansluitend lessenaarsdak boven de galerijen. Alle daken gedekt met geglazuurde oudhollandse pannen. Op het dak van het hoofdgebouw tweemaal twee dakkapellen, met driehoekig topveld met deklijst, zijconsoles en wangstukken. Aan de zijde van de binnenplaats in het topveld van de dakkapel aan de noordzijde “”ANO”” en in het topveld van de dakkapel aan de zuidzijde “”1866″”. Alle dakkapellen zijn voorzien van staande vensters met houten shutterramen.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels. Alle vensters hebben houten shutterramen; op de verdieping draaien de shutters naar binnen. Alle deuren zijn voorzien van houten shutter- paneeldeuren.
Voorgevel: lijstgevel met geprofileerde gootlijst, versierd met tanden en draperie met kwasten, die zich langs de zijgevel aan de Bitterstraat voortzet. In de voorgevel vier assen welke op de verdieping gevormd worden door staande vensters en op de begane grond door twee deuren en twee staande vensters. Op de begane grond, in de zuidwesthoek, poort naar een open ruimte langs de Bitterstraat.
Noordelijke en zuidelijke zijgevel kern: in- en uitzwenkende topgevel met geprofileerde boogvormige topbeëindiging, voorzien van een pijnappel-bekroning en deklijst. Centraal geplaatst in beide gevels een staand venster met waterlijst. In de zuidgevel daarboven nog een tweede venster met waterlijst.
Zuidgevel galerij: op de verdieping drie staande vensters voorzien van waterlijst, op de begane grond twee deuren en twee staande vensters.
Noordgevel: drie assen, welke gevormd worden door staande vensters op de verdieping voorzien van een waterlijst.
Achtergevel (oostgevel): lijstgevel met geprofileerde gootlijst met in het midden gemetselde standgoot naar de regenbak, met een halfronde aansluiting op de dakgoot. Op de verdieping vier staande vensters en in de zuidwesthoek kleine deur naar het balkonvan de zuidvleugel. Op de begane grond een deur en een staand venster.
Interieur hoofdgebouw: op de begane grond en verdieping twee hvertrekken, door een gang gescheiden. Op begane grond en verdieping twee doorgangen met geprofileerde houten omlijsting met in- en uitzwenkende bovenzijde. Op de verdieping opening met geprofileerde houten omlijsting met neoclassicitische korfboog op houten pilasters met basement en getande kapitelen. In het vertrek in de zuid-westhoek van de galerij een houten trap met gedraaide spijlen. Op de begane grond tussen voorgalerij en iederder vertrekken een schuifraam. Op de begane grond in de voor- en achtergalerij wit marmeren tegels.
Zuidvleugel: twee bouwlagen met kap.
De zuidvleugel is voorzien van een schilddak met tweemaal drie dakkapellen en tweemaal één dakkapel aan de korte zijden. De dakkapellen hebben een geprofileerde omlijsting die aan weerszijden van het venster verzwaard is tot een kapiteel. In het topveld ruitvormige gepleisterde decoratie; in het topveld van de middelste dakkapel aan de binnenplaatszijde “”ANO 1861″”. Het dak is gedekt met geglazuurde oudhollandse pannen.
Gevels: lijstgevels met draperie. Merendeels zijn de ramen houten shutterramen en de deuren houten shutterpaneeldeuren.
Aan de Bitterstraatzijde op de verdieping negen staande vensters; op de begane grond één liggend venster, zes staande vensters en twee deuren.
Westgevel: op de begane grond boogvormige doorgang en op de verdieping een klein balkon.
Noordgevel langs de binnenplaats: op de verdieping vier staande vensters en vijf deuren naar een houten balkon op dunne houten steunen langs de hele gevel; aan de oostzijde trap in rode bakstenen, met gemetselde borstwering, naar het balkon en terras aan de oostzijde. Op de begane grond vier deuren en een boogvormige doorgang. Tegen de gevel gemetselde standgoot naar de regenbak.
Noordvleugel: één bouwlaag + kap. De noordvleugel bestaat uit een kern met galerij aan de oost- zuid- en westzijde; de galerij aan de oostzijde diende als regenbak. De kern is voorzien van een zadeldak met aansluitend lessenaarsdak boven de galerijen, gedekt met geglazuurde en rode oudhollandse pannen.
West- en oostgevel: tuitgevels met centraal geplaatst staand venster met waterlijst.
Noordgevel: vier staande vensters met waterlijst; tegen de gevel tussen hoofdgebouw en vleugel, standgoot.
Zuidgevel: een deur met aan weerszijden een staand venster.
Binnenplaats: geplaveid met vierkante rode klinkers; afgesloten aan de oostzijde door een regenbak met terras, voorzien van gemetselde borstwering en bij de zuidvleugel met vermelde trap. Bij de noord-westhoek van dit terras poort naar de achtertuin. De regenbakken in de noordvleugel en tegen de zuidvleugel hebben aan de tuinzijde respectievelijk één en twee boogvormige kraanhokjes.
Erfafscheiding: langs de Werfstraat terras over de gehele gevelbreedte, met twee trappen naar de straat. Het terras is omgeven door een lage muur met gegoten spijlen, onderbroken door vierkante kolommetjes. De muur is verdeeld in panelen door lisenen met in de hoeken waaierversieringen.
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens onder meer de karakteristieke 18e-eeuwse in- en uitzwenkende topgevels van het hoofdgebouw, en de met in- en uitzwenkende bogen versierde doorgangen in het pand;
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde wegens de voor Curaçao kenmerkende plattegrond met kern en galerijen;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-03-31
Afschrift Hypotheek: 1995-04-21
Aanwijzing Besluit: 1995-02-13
Publicatie: 1995-03-01
Inzage: 1995-03-02