REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Witteweg 45, Otrobanda
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: B – nr. 563
Vrijstaand pand met de nokken evenwijdig aan de Witteweg, opgetrokken over één en anderhalve bouwlaag en kap. Het huis bestaat uit twee delen.
Het voorste gedeelte van één bouwlaag heeft twee evenwijdig achter elkaar liggende schilddaken die gedekt zijn rode kruispannen en zijn voorzien van stenen nok en hoekkepers en pirons. Langs de drie lijstgevels loopt een geprofileerde gootlijst.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd.
De voorgevel (noordgevel) is ingedeeld volgens drie deurassen: paneeldeuren met glasruiten en bovenlicht dat bij de middelste deur nog de houten shutters heeft; geprofileerde waterlijst met oren (1). De gevelhoeken zijn afgezet met gecanneleerde lisenen en verkropte gootlijst. Langs de perceelsgrens aan de Witteweg staat een erfafscheiding in de vorm van vierhoekige kolommen met geprofileerde dekplaat; een toegang op beide einden tussen zwaardere kolommen (2).
De oostelijke zijgevel heeft één staand venster onder de eerste en twee staande vensters onder de tweede kap. De vensters zijn voorzien van geprofileerde waterlijst.
De westelijke zijgevel bevat één staand venster met geprofileerde waterlijst onder de eerste kap (3).
Het tweede gedeelte is opgetrokken over anderhalve bouwlaag en kap (4). Het is aan beide einden langer dan het hoofdgebouw en heeft een zadeldak dat gedekt is met rode kruispannen en is gevat tussen puntgevels. Deze gevels hebben een ongeprofileerde deklijst en schouders en bevatten in de top een halfrond ventilatiegat (dichtgezet) en een staand venster met geprofileerde waterlijst. Op het dak staan tweemaal drie dakkapellen met driehoekig topveld met ongeprofileerde deklijst en met een staand venster.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd.
De noordgevel heeft een eenvoudig geprofileerde gootlijst en bevateen staand venster met geprofileerde waterlijst op het noord-oosten. De hoeken zijn met een liseen afgezet.
De oost- en westgevel bevatten op de begane grond een staand venster met geprofileerde waterlijst. Langs de oostgevel een geprofileerde gootlijst op verdiepingshoogte.
De achtergevel (zuidgevel) heeft een smalle ongeprofileerde gootlijst. Rechts een staand venster, in het midden van de gevel een houten veranda, links een kleine aanbouw onder lessenaarsdak met rode kruispannen (5).
Langs de oostelijke perceelsgrens staat een gedeelte van de oude erfafscheidingsmuur. In de muur aan de Seranostraat bevindt zich een poortje met driehoekige bekroning en opgeklampte houten deur.
(Opmerkingen:
(1) Cf. ook Witteweg 49.
(2) Het tussengeplaatste hekwerk is vernieuwd.
(3) Tegen de rest van de gevel is een nieuwe aanbouw gepleegd.
(4) Een tweede fase? Mogelijk maakte het toch deel uit van het eerste gebouw; in dat geval kan het een enkele bouwlaag hebben gehad en een schilddak met de nok ongeveer op hoogte van de andere.
(5) Mogelijk een regenbak.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als traditioneel opgezet stenen huis met schilddaken en achtergedeelte met zadeldak;
– idem, vanwege het lijstwerk en het hekwerk;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-11-01
Afschrift Hypotheek: 1995-11-20
Aanwijzing Besluit: 1995-09-01
Publicatie: 1995-09-19
Inzage: 1995-09-20