REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Fuikstraat 1 – 3 – Pietermaai
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 1042
“Twee aaneengebouwde woningen, met de nokken evenwijdig aan de Fuikstraat, tevens aaneengebouwd op het zuiden, op rechthoekige plattegrond opgetrokken in beton over één bouwlaag en kappen.
Het geheel is in drie delen te onderscheiden: nr. 1, een tussengedeelte en nr. 2. De gevels zijn gepleisterd en geverfd.
Fuikstraat 1 heeft een zadeldak gedekt met rode oudhollandse pannen waarvan enkele opgelicht zijn ter ventilatie in de kap. Op het dak staan op onregelmatige tussenafstand tweemaal drie dakkapellen voorzien van driehoekig topveld, met deklijst op geprofileerde zijconsoles en met een staand venster. Op het noorden eindigt het dak met een tuitgevel met 19de-eeuwse topbeëindiging.
De voorgevel (oostgevel) is een lijstgevel met gootlijst van twee banden en tussenprofiel. De gevel bevat links een deur met stoeptrede en aan weerszijden direct aansluitend een smal venster met houten shutterramen in hetzelfde kozijn. Deur en vensters hebben een bovenlicht. Rechts daarvan een staand venster met houten shutterraam en bovenlicht. De openingen hebben een geprofileerde waterlijst. Op de geveleinden zijn smalle lisenen aangebracht met in het pleister getrokken blokmotief.
Het tussendeel is vlakgedekt en heeft een borstwering versierd met omkadering en liggende ruitvorm.
De voorgevel (oostgevel) bevat een paneeldeur met stoeptrede en aan weerszijden aansluitend een smal venster met enkelvoudige houten shutterramen in hetzelfde kozijn. Deur en vensters hebben een bovenlicht en geprofileerde waterlijst. Rechts daarvan een lage deur die waarschijnlijk met een doorgang naar het achtererf voert. De deur heeft een waterlijst met omgezette hoeken als bij nr. 3.
Fuikstraat 3 heeft een zadeldak gedekt met rode oudhollandse pannen. Op het dak staan tweemaal twee dakkapellen voorzien van driehoekig topveld met afgeronde benedenhoeken en met een staand venster met waterlijst. Het zadeldak ligt gevat tussen tuitgevels waarvan de noordelijke aangezette hoeken heeft. In de geveltop zijn een halfrond ventilatiegat en eronder een staand venster met waterlijst als aan de voorgevel aangebracht.
De voorgevel (oostgevel) is een lijstgevel met gootlijst van twee banden en profielband. De deuren en vensters draaien naar binnen. De gevel bevat een centraal geplaatste deur en aan weerszijden een staand venster, alledrie uitgevoerd met een waterlijst die om de hoeken is doorgezet.
De noordelijke zijgevel heeft twee staande vensters met waterlijst als aan voorgevel.
Redengeving:
De gebouwen als boven beschreven zijn van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van eenvoudige woningen aan smalle dwarsstraat;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1994-06-14
Afschrift Hypotheek: 1994-07-14
Aanwijzing Besluit: 1994-03-23
Publicatie: 1994-04-12
Inzage: 1994-04-13