REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Johan van Walbeeckplein 11 – Pietermaai
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 1535
“Vrijstaand pand op de hoek van het Van Walbeeckplein en een steeg met de nok evenwijdig aan het Van Walbeeckplein, op rechthoekige plattegrond opgetrokken over twee bouwlagen en kap. Het pand ligt een stuk terug van de straat, meer dan halverwege tussen Van Walbeeckplein en Ansinghstraat. Het pand heeft een schilddak voorzien van stenen nok en hoekkepers en pirons, en is gedekt met rode kruispannen.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd. Ze zijn uitgevoerd als lijstgevel met aan vier zijden doorgezette geprofileerde gootlijst. De staande vensters zijn van één type met houten shutterramen en geprofileerde waterlijst.
De voorgevel (zuidgevel) is ingedeeld volgens vijf assen. Centraal is een (balkon)deur aangebracht bestaande uit een paneeldeur met houten shutters en direkt aansluitend enkelvoudige zijvensters. Op de verdieping liggen aan weerszijden twee vensters. Op de begane grond zijn dat een venster en een paneeldeur met houten shutters aan elke kant. De hoeken zijn afgezet met lisenen. Centraal op de verdieping bevindt zich een balkon uitgevoerd in gewapend beton, op ronde hoekkolommen en voorzien van een opengewerkte borstwering (1). Hierop sluit links de gelijkgedetailleerde tweezijdige balustrade van het betegelde terras aan.
De westelijke zijgevel heeft op de verdieping vier vensters (2). De oostelijke zijgevel heeft op de verdieping vier vensters en op de begane grond drie; in deze gevel zijn slechts twee op de verdieping met houten shutterramen compleet.
De achtergevel (noordgevel) heeft op de verdieping vier complete vensters en op de begane grond eveneens vier openingen, waarbij de tweede van links een deur bevat (3).
Naast de hoofdmassa liggen twee kleine gebouwen. Op de noordwesthoek is dat een vlakgedekte blokvorm, mogelijk de voormalige waterbak. Op de zuidwesthoek ligt een iets grotere massa met een zadeldak gedekt met rode oudhollandse pannen tussen vlakke puntgevels. De zuid- en oostgevels hebben muuropeningen.
De erfafscheiding sluit op deze gebouwen aan en loopt driezijdig als dunne betonnen muur langs de perceelsgrens (4).
(Opmerkingen:
1) Mogelijk later aangebracht en geen vervanging van een ouder origineel.
(2) Eén ervan is dichtgezet.
(3) De twee buitenste zijn dichtgezet.
(4) Bij de voorgevel op het zuiden buigt de muur af naar het plein en laat een strook terrein tussen huis en straat open.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van groot stadswoonhuis van twee verdiepingen;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1994-06-14
Afschrift Hypotheek: 1994-07-14
Aanwijzing Besluit: 1994-03-23
Publicatie: 1994-04-12
Inzage: 1994-04-13