REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Landhuis Janwe
Kadastrale gegevens: Sectie: II – A – Meetbrief Nr.: 2492
Inleiding
Landhuis Janwe dateert in huidige vorm waarschijnlijk uit het midden van de 19e-eeuw. In opzet van alleen de kern en galerijen kan het huis ook ouder zijn: XIXA. In XXB werden aanpassingen op de bestaande bouwmassa gepleegd. (1) Janwe was van belang als waterplantage en heeft in de 19e-eeuw onder meer als buitenverblijf gediend. De plantage ligt ten noorden van de Caracasbaaiweg, ter hoogte van Dominguito. Thans is het terrein gereduceerd tot een strook grond rond het landhuis. Het landhuis ligt op flauw hellend terrein.
De historische bebouwing op het terrein bestaat uit het landhuis met aanbouw, regenbak en een koetshuis. Verder is nog een waterput.
Beschrijving
Het landhuis is in hoofdvorm gebouwd op een rechthoekige plattegrond, bestaande uit kern, voor- en achtergalerij. Hierop is aan de achterzijde op het noordoosten een rechthoekige aanbouw gepleegd en op de noordwesthoek staat een regenbak. Het gebouw is in steen opgetrokken over één bouwlaag en kap met de nok oostwest gericht. De kern heeft een zadeldak en de galerijen hebben daarop aansluitende lessenaarsdaken. (2) Op het dak staan twee dakkapellen op het noorden en drie op het zuiden: driehoekig topveld met vlakke deklijst, zijconsoles en staand venster met houten shutterramen. (3) Op de noordwesthoek van het dak steekt de schoorsteen van de voormalige fogon door het dakvlak. De daken zijn gevat tussen tuitgevels met 19e-eeuwse topbeëindiging, schouders en geprofileerde deklijst. Op het westen zijn tweemaal twee houten muurankers van de gordingen aangebracht en beide toppen bevatten een staand venster met houten shutterramen en waterlijst.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd. Alle vensters zijn staande vensters met houten shutterramen en waterlijst (XX). De voorgevel (zuidgevel) heeft alleen rechts de voorgalerij behouden. (4) In de resterende voorgalerij zijn twee vensters. Over de gehele breedte loopt een vlakke gootlijst. De kernmuur van de voormalige galerij links bevat een centraal geplaatste deur en twee vensters. Over gevelbreedte ligt een terras dat aan drie zijden is afgezet met een balustrade en in de as een trap. De westelijke zijgevel bevat een venster in de kern en een klein venster in de achtergalerij bij de keuken. De oostelijke zijgevel bevat in de kern twee vensters (5) en in de galerijen beide één. De achtergevel (noordgevel) heeft een vlakke gootlijst en bevat een deur in de as en één op de keuken. Tegen het noordoostelijk deel van de achtergevel is een aanbouw geplaatst; op rechthoekige plattegrond van één bouwlaag en schilddak met de nok haaks op die van de kern. Het dak heeft langs drie vrij liggende zijden een vlakke gootlijst. (6) Op het oosten twee vensters, op het westen een deur en een venster. Op de noordwestelijke hoek van het landhuis sluit de regenbak aan. De rechthoekige bak heeft een flauw hellend lessenaardak, met de hoge zijde op het westen, rode kruispannen en een goot aan de benedenrand die ook het water uit een standgoot van het huis naar de bak transporteert. Op het westen zijn twee overloopspuwers gemaakt. De muur van de bak heeft driezijdig een schuin oplopende verzwaring.
Interieur
Het interieur van de kern bestaat uit twee vertrekken: een sala en een kleiner vertrek op het oosten. De achtergalerij heeft op het westen de keuken met restant van de voormalige fogon.
- A) Ten noorden van het huis staat een voormalig koetshuis/garage op rechthoekige plattegrond en zadeldak met de nok evenwijdig aan die van het huis. Het dak is gedekt met rode Oudhollandse pannen en is gevat tussen puntgevels. Op het zuiden twee grote deuren, op het noorden twee ventilatieopeningen.
- B) Ten zuidoosten van het huis ligt op enige tientallen meters afstand een ronde stenen en gepleisterde put met drie hijsbalken.
(Opmerkingen:
- Deze omvatten waarschijnlijk: vervanging van de kap en dakkapellen; het openen van een deel van de voorgalerij; het aanbrengen van een nieuwe trap in de kern.
- De daken waren oorspronkelijk gedekt met Oudhollandse pannen.
- Een derde dakkapel op het noordoosten ontbreekt en in waarschijnlijk verwijderd. Het is mogelijk dat hier de aanvankelijke trap naar de zolder heeft gelegen.
- Links is de voorgalerij geopend en wordt het dak gedragen door vier betonnen kolommen.
- Een van de twee vensters is dichtgezet.
- Ook dit dak was oorspronkelijk gedekt met Oudhollandse dakpannen.)
Redengeving
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen gelang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
- ensemblewaarde vanwege de samenhang van landhuis, regenbak, koetshuis en put;
- architectuur- en cultuurhistorische waarde als landhuis met een voor Curaçao kenmerkende opzet en voor- en achtergalerij, met dwarsvleugel en terrassen;
- architectuurhistorische waarde vanwege onderdelen als de tuitgevel met 19e-eeuwse topbeëindiging en gevellijsten.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.
Registratie: 2003-01-20
Afschrift Hypotheekbewaarder: 2003-01-23
Aanwijzingsbesluit: 2002-06-21
Publicatie: 2002-07-03
Inzage: gedurende 30 dagen vanaf 2002-07-03