REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Landhuis De Goede Hoop (alias Popo)
Kadastrale gegevens: Sectie: mbr – Meetbrief Nr.: 750/1965
Inleiding
Vanaf de tweede helft van de 18e eeuw zijn de eigenaren van landhuis De Goede Hoop bekend. In een tijdspanne van twee eeuwen (1767-1967) heeft de plantage achttien verschillende eigenaren gekend. In 1926 bezat Goede Hoop nog het privilege van “beweiding van publieke gronden voor 50 schapen”. Het huis heeft in de vorige eeuw naast plantagewoning ook als buitenverblijf van de eigenaren dienstgedaan. De neoclassicistische elementen van het landhuis wijzen op een bouwperiode tegen het einde van de 19e-eeuw. Het is echter niet uitgesloten dat de kern van het huis ouder is.
Het landhuis is gesitueerd op de top van een heuvel ten noordoosten van de Saturnusstraat. Vanuit deze straat voert een toevoerweg naar het landhuis.
Beschrijving
Het landhuis heeft een rechthoekige plattegrond, bestaande uit een kern met omgaande galerijen. Het is opgetrokken in steen over één bouwlaag en heeft een kap, waarvan de nok oostwest gericht is. De kern heeft een klein schilddak; hierop sluiten de lessenaardaken van de galerijen aan. De nok- en hoekkepers zijn afgedekt met pannen en er zijn twee pirons. Op de daken liggen Oudhollandse dakpannen. (1)
De gevels zijn gepleisterd en geverfd. De voorgevel (westgevel) (2) heeft drie assen die gevormd worden door een centraal geplaatste, dubbele deur met aan weerszijden een staand venster. Boven de deur en vensters zijn waterlijsten.
De gevels op het zuiden, oosten en noorden hebben geprofileerde gootlijsten. De zuidgevel heeft een centraal geplaatste deur en vier staande vensters. Boven de deur en de vensters zijn waterlijsten. (3) Op de hoeken van de gevel zijn getande hoekblokken, waarin op beide hoeken een (verweerde) uitkragende hoeksteen. Onder in de gevelwand is een verspringing ter hoogte van de onderbouw.
In de oostgevel zijn drie staande vensters met waterlijsten. (4) Ter hoogte van de onderbouw is een verspringing. Op de linkerhoek zijn getande hoekblokken. (5)
De noordgevel heeft een centraal geplaatste dubbele deur en twee staande vensters. Boven de deur en de vensters is een band over de gevelbreedte, die wordt voortgezet op de oostgevel van de aanbouw met keuken. (6)
Op de noordwestelijke hoek van het huis sluit een aanbouw (keuken, annex bijkeuken) aan. Deze heeft een rechthoekige plattegrond, is opgetrokken in steen over een bouwlaag op een basement en is gedekt met een zadeldak. De nok van het dak loopt evenwijdig aan de hoofdnok van het landhuis. Het dak is gevat tussen twee tuitgevels met een geprofileerde, 19e-eeuwse topbeëindigingen en geprofileerde deklijsten. Het dak is gedekt met Oudhollandse dakpannen. Op de noordoostelijke hoek steekt de schoorsteen van de fogon door het dakvlak. De oostgevel van de aanbouw heeft ter hoogte van het terras twee dubbele deuren. De noordgevel van de aanbouw heeft in het basement een centraal geplaatste deur met een boogvormige bovenzijde. Aan weerzijden is telkens een schuin opgaande steunbeer. Boven de deur en de steunberen is een verspringing in de wand. De westelijke gevel heeft in het basement drie boogvormige vensteropeningen (7) en twee steunberen. Op de hoofdverdieping twee staande vensters met waterlijsten.
Interieur
De kern van het huis heeft een sala met deuropeningen naar de galerijen. De kozijnen van de doorgangen zijn voorzien van neoclassicistische ornamenten en bovenlichten. Boven in kernwanden van de galerijen zijn ventilatieopeningen naar de zolderverdieping. Deze zijn met geajoureerde houten luiken dichtgezet. In de keuken is een fogon.
Terrassen
Aan de noordzijde van het huis is een terras met een lage borstwering. Het terras wordt vanuit het lager liggende terrein ontsloten door een uitzwenkende trap. Deze ligt in de as van de centraal geplaatste deur in de noordgevel van het landhuis. De bovenste treden zijn recht; naar beneden toe hebben zijn geleidelijk een steeds sterker gebogen vorm. De borstwering van de trap eindigt beneden in een ronde verdikking. Het basement onder het terras heeft een verspringing ter hoogte van de borstwering. Aan beide zijden van de trap is een spuwer ter hoogte van de verspringing.
Regenbak
Bij de achtergevel (oostzijde) van het huis bevindt zich gedeeltelijk onder de grond een regenbak.
(Opmerkingen:
In de tweede helft van de 20e eeuw zijn een aantal elementen aan het landhuis toegevoegd. Deze zijn niet beschreven. Toevoegingen zijn onder andere:
- de profielen onder de oorspronkelijk vlakke waterlijsten van IJsselsteentjes,
- het profiel tegen de noordelijke gootlijst van de aanbouw,
- de boogvormige geprofileerde waterlijst boven de kelderdeur.
- De dakpannen zijn met teer afgewerkt. Hun oorspronkelijke kleur was rood.
- Het is onduidelijk of de westelijke gevel de oorspronkelijke voorgevel is.
- Het venster rechts naast de deur heeft nog de originele waterlijst bestaande uit een vlakke band van IJsselsteentjes.
- Het centrale venster is breder; het is een gedeeltelijk dichtgezette deur.
- Tegen de noordelijke hoek van de gevel bevonden zich ook getande hoekblokken. Deze zijn weggehakt toen de gevel verlengd werd.
- De aanbouw uiterst links tegen de noordelijke gevel is niet oorspronkelijk.
- De vensteropeningen zijn gedeeltelijk dichtgezet.)
Redengeving
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
- architectuur- en cultuurhistorische waarde als landhuis/buitenhuis met een voor Curaçao kenmerkende opzet van een kern met omgaande galerijen en een keuken met fogon;
- architectuurhistorische waarde vanwege de neoclassicistische ornamenten in het exterieur en het interieur van het gebouw;
- monumentale en historische ensemblewaarde vanwege de kenmerkende situering van het landhuis op de top van een heuvel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.
Registratie: 2003-01-20
Afschrift Hypotheekbewaarder: 2003-01-23
Aanwijzingsbesluit: 2002-06-21
Publicatie: 2002-07-03
Inzage: gedurende 30 dagen vanaf 2002-07-03