REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Pietermaaiweg 37 – 37A – Pietermaai
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: I-A 1250
Bouwperiode: XXA
Nagenoeg vrijstaand pand op de hoek van de Pietermaaiweg en de Tafelsteeg, op nagenoeg rechthoekige plattegrond en met bijgebouwen, in beton (vingerkoraal als toeslagmateriaal) opgetrokken over twee bouwlagen en vlak of vrijwel vlak gedekt. Op het dak, op de scheiding tussen nr. 35 en 37 staat een kleine torenopbouw onder flauwhellend tentdak. Het blokvormige gebouw komt sterk overeen met het belendende pand Pietermaaiweg 35 en aangenomen mag worden dat het in eenzelfde bouwcampagne is gerealiseerd.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd.
De voorgevel (zuidgevel) is een lijstgevel gootlijst van band en profiellijsten. De gevel heeft een indeling volgens drie assen met op de verdieping een centrale balkondeur en aan weerszijden een staand venster, met op de begane grond drie deuren. Alle zijn voorzien van geprofileerde waterlijst met hoeken (1). Op hoogte van de verdiepingsvloer loopt een horizontale band en de hoeken zijn afgezet met gecanneleerde pilastervormen in twee geledingen (2).
Over de gehele gevelbreedte ligt een betegeld terras, drie treden verhoogd t.o.v. het huidige straatniveau, tweezijdig omgeven door een voetmuur (3). In de as ligt een toegang, evenals op de oostelijke hoek, hier voor de opgang naar nr. 37A (4).
De oostelijke zijgevel, die een gootlijst heeft als aan voorzijde, bevat op de verdieping een staand venster, een deur en twee staande vensters. Op de begane grond liggen vier staande vensters (5). Op de noordoostelijke hoek een gecanneleerde liseen als aan de voorgevel.
Aan de achterzijde (noordgevel) liggen twee bijgebouwen.
Op het noordwesten ligt een rechthoekige massa van enkele bouwlaag. Met een vergelijkbare massa op het perceel van Pietermaaiweg 35 ligt dit onder een flauwhellend zadeldak. Langs drie gevels loopt een gootlijst en op het noorden is een staand venster aangebracht. Met een aquaduct op boog, waaronder een doorgang is gemaakt naar het achtererf, ligt dit gebouw verbonden aan een tweede bijgebouw op het noordoosten. Dit is een massa van twee bouwlagen met borstwering en gootlijst op verdieping en begane grond, en met de oostelijke zijgevel aan de Tafelsteeg (6).
Het achtererf heeft op het westen een stenen erfafscheidingsmuur, opgetrokken in breuksteen, koraalsteen en vingerkoraal.
(Opmerkingen:
(1) De balkondeur en begane gronddeuren zijn thans dichtgezet.
(2) Voor de balkondeur heeft een bescheiden balkon gelegen.
(3) Hierop hebben vierhoekige kolommen en hekwerk gestaan.
(4) Gewijzigd.
5) De vensters van de begane grond zijn thans dichtgezet. Voor de gevel ligt een balkongalerij van later datum.
(6) Oorspronkelijk te vergelijken met de achterbouw van Pietermaaiweg 35.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van blokvormig gebouw en achterdeel waarbij in de indertijd moderne toepassing van (vingerkoraal)beton aansluiting is gezocht bij de aanwezige oudere bebouwing;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.
STORENDE ELEMENTEN:
—————————————
– de voorgevel mist het balkon en de balkondeur is dichtgezet;
– aanbouw van balkongalerij op oosten aan de Tafelsteeg.
Aanwijzing Besluit: 11 oktober, 1995
Publicatie: 18 oktober, 1995
Inzage: 18 oktober, 1995