REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Pietermaaiweg 39 – Pietermaai
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 509
“Gedeeltelijk aaneengebouwd pand op de hoek van de Pietermaaiweg en de Tafelsteeg, met de nok van de hoofdmassa evenwijdig aan de rooilijn aan de Pietermaaiweg (1). Het is opgetrokken op samengestelde plattegrond: de kern over anderhalve bouwlaag en kap, de galerij over één bouwlaag en kap. De kern heeft een zadeldak met boven de voorgalerij aansluitend een lessenaarsdak en naar achteren aansluitend een schilddak op het noordwesten (2.) De kern en voorgalerij zijn gedekt met rode oudhollandse pannen. Het zadeldak wordt aan de westzijde afgesloten door een schoudergevel met bovenbeëindiging van boogvormig fronton en daaronder rechthoekig lijstwerk en geprofileerde deklijst (3). In deze geveltop is een houten muuranker aanwezig en daaronder een staand luikvenster met waterlijst en een staand venster. Verder een houten voet en erboven een ijzeren beugel (vlaggestok?). Op het zadeldak staan tweemaal twee dakkapellen voorzien van driehoekig topveld met geprofileerde deklijst en consoles en met een staand venster met houten shutterramen.
Twee achterbouwen staan op het noorden tegen de hoofdmassa, beide met schilddak. Het schilddak met de nok evenwijdig aan de hoofdnok heeft stenen hoekkepers; op het noordelijk vlak staan twee dakkapellen als aan voorzijde, op het zuiden staat er één. Het kleine schilddak met de nok loodrecht op de hoofdnok heeft stenen nok en hoekkepers en pirons. Beide daken zijn gedekt met rode kruispannen.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd.
De voorgevel (zuidgevel) is een lijstgevel met brede, uitkragende gootlijst van drie banden, tussenprofiel en profiellijst. De gevel heeft een centrale paneeldeur met aan weerszijden twee staande vensters met houten shutterramen. Op de gevelhoeken zijn gecanneleerde lisenen aangebracht.
Een betegeld terras ligt over de gehele gevelbreedte een trede verhoogd en driezijdig omgeven door een voetmuur met vierhoekige kolommen en puntige dekplaat, waarvan die bij de centrale toegang zwaarder zijn uitgevoerd. Daartussen is een houten hekwerk geplaatst met gedraaide spijlen en een toegangshek met halfronde bovenbeëindiging.
De westelijke zijgevel heeft langs de voorgalerij een zeer zware, uitkragende gootlijst. In de gevel is een staand venster met houten shutterramen aangebracht in zowel de kern als de voorgalerij. Dit deel is op een basement geplaatst.
De achterbouw onder het kleine schilddak heeft een gootlijst van band en profielband en twee staande vensters met houten shutterramen.
(Opmerkingen: (1) Waarschijnlijk in kern 18de-eeuws; decoratie 19de-eeuws.
(2) Op het noordoosten een latere betonnen aanbouw onder schilddak.
(3) De gevel op het oosten is mogelijk gelijk geweest aan die op het westen maar is thans verdwenen.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuur- en cultuurhistorische waarde vanwege de voor Curaçao kenmerkende plattegrond met kern en voor- en achtergalerij;
– architectuurhistorische waarde vanwege de gave detaillering van lijstwerk en oostelijke gevel met o.a. een houten muuranker;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is. ”
Registratie: 1994-06-14
Afschrift Hypotheek: 1994-07-14
Aanwijzing Besluit: 1994-03-23
Publicatie: 1994-04-12
Inzage: 1994-04-13