REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Pietermaaiweg 69 – Pietermaai
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 547
“Gedeeltelijk aaneengebouwd pand met de hoofdnok evenwijdig aan de Pietermaaiweg, opgetrokken over twee bouwlagen en kap (1). De kern heeft een zadeldak met daarop aansluitend een lessenaarsdak boven de voorgalerij. Aan de achterzijde op het noordwesten sluit een zadeldak aan met de nok loodrecht op de hoofdnok; op het noordoosten bevindt zich een achteraanbouw onder zelfstandig zadeldak tussen gevels. De daken zijn gedekt met rode oudhollandse pannen.
Het zadeldak boven de kern is gevat tussen tuitgevels, waarvan die op het westen met 19de-eeuwse topbeëindiging op doorlopende deklijst. Weinig voorkomend element vormen hier de houten muurankers. De tophoeken zijn aangezet en in de top is een staand venster met houten shutterramen geplaatst.
Op het zuidelijk dakvlak staan twee dakkapellen, beëindigd als de geveltoppen, op zijconsoles en met staand venster; op het noorden staat er één, excentrisch geplaatst, uitgevoerd als aan voorzijde, maar iets hoger opgebouwd en voorzien van houten shutterramen. Op het noordwesten staat een blinde dakkapel.
De voorgevel (zuidgevel) ligt op één lijn met de voorgalerij van het 18de-eeuwse pand Pietermaaiweg 77 (2).
De lijstgevel heeft een geprofileerde gootlijst en er onder een tandlijst van kopse baksteen (3). Op de verdieping openen een centrale balkondeur en aan weerszijden een staand venster. Op de begane grond wordt deze indeling herhaald, zij het niet volgens dezelfde assen; de vensters op de begane grond hebben houten shutterramen en de deur is een paneeldeur met houten shutters. Geheel rechts bevindt zich bovendien een opgeklampte houten deur.
Over gevelbreedte is een balkon met houten balustrade van gedraaide spijlen aangebracht, rustend op vier kolommen (4).
De westelijke zijgevel ligt geheel vrij en heeft op de verdieping een staand venster met houten shutterramen in de kern en een in de voorgalerij.
In de oostelijke zijgevel ligt alleen de voorgalerij vrij met op de verdieping een venster als in de westgevel van de voorgalerij.
De achtergevel (noordgevel) heeft twee aanbouwen dwars op de hoofdmassa.
De noordwestelijke heeft op het noorden een tuitgevel met 19de-eeuwse topbeëindiging op doorlopende deklijst, aangezette hoeken en in de top drie grote ronde ventilatiegaten. Onder een vlakke gootlijst is een staand venster met houten shutterramen aangebracht.
De aanbouw op het noordoosten ligt tussen twee vlakke tuitgevels.
(Opmerkingen:
(1) Het pand vertoont gelijkenis met het naastgelegen pand Pietermaaiweg 67.
(2) De bekleding van de voorgevel betreft een latere aanpassing.
(3) Mogelijk vormde de ‘tandlijst’ een doorgaande gepleisterde band.
(4) De kolommen zijn net als de voorgevel nieuw bekleed; waarschijnlijk zijn de kolommen in kern oorspronkelijk.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuur- en cultuurhistorische waarde vanwege de voor Curaçao kenmerkende plattegrond met kern en voorgalerij van twee verdiepingen;
– architectuurhistorische waarde vanwege de tuitgevels, de houten muurankers, het balkon op kolommen;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1994-06-14
Afschrift Hypotheek: 1994-07-14
Aanwijzing Besluit: 1994-03-23
Publicatie: 1994-04-12
Inzage: 1994-04-13