REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Pietermaaiweg 70 – Pietermaai
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 404
“Nagenoeg vrijstaand pand op de hoek van de Pietermaaiweg en de Kipsteeg, op nagenoeg rechthoekige plattegrond, opgetrokken in gewapend beton (vingerkoraal als toeslagmateriaal) over twee bouwlagen. Van het dak is slechts een smal lessenaardak achter de voorgevel te zien; voor het overige zal het pand nagenoeg vlak gedekt zijn (1).
De gevels zijn gepleisterd en geverfd.
De voorgevel (noordgevel) is een lijstgevel met een gootlijst die als klassieke kroonlijst is geprofileerd, gedragen door een bakstenen tandlijst van staande koppen. De gevel heeft drie assen, op verdieping en begane grond gelijk, met centraal geplaatste (balkon)deur en aan weerszijden een staand venster. Op de verdieping hebben de muuropeningen geprofileerde waterlijsten op onderrand van staande baksteenkoppen. Onder de gootlijst loopt een decoratieve band van gekruld pleisterwerk. De gevelhoeken zijn afgezet met gecanneleerde hoekpilasters in twee geledingen boven elkaar, rechts echter alleen over de bovenste gevelhelft uitgevoerd. Voor de gevel ligt een balkon (2).
Over gevelbreedte ligt een betegeld terras drie treden verhoogd ten opzichte van het huidig bestratingsniveau. Het is aan voor- en westzijde afgezet door een betonnen borstwering met geprofileerd beëindigde kolommen bij de centrale toegang en op de westelijke hoek.
De westelijke zijgevel ligt aan de Kipsteeg en bestaat uit twee vlakken die grofweg gekarakteriseerd kunnen worden als in elkaar gerijpende L-vormen. Er is geen daklijst. Een smal gedeelte onder het dakvlak aan de voorgevel wordt op de begane grond een stuk naar achteren doorgezet; op de verdieping een nagenoeg vierkant venster met waterlijst voorzien van bladmotieven, en op de begane grond een deur met dito waterlijst en rechts daarvan drie staande vensters, waarvan twee een enkelvoudig, opgeklampt houten luik bezitten. Even in het vlak terugliggend zet de verdieping zich naar achteren voort met drie staande vensters voorzien van houten shutterramen en twee kleinere vensters, welke laatste twee op de begane grond worden herhaald. Hoewel het aantal muuropeningen boven en beneden gelijk is, stroken ze onderling niet.
De achtergevel zonder daklijst bezit over de gehele breedte een gewapend betonnen balkon op vierhoekige hoekkolommen. De westelijke hoek ligt als enige deel vrij, met deur op de verdieping en venster beneden en heeft de oorspronkelijke betonnen balustrade. Hierop aansluitend staat in fragment een houten steektrap naar het balkon (3).
De erfafscheiding achter het pand bestaat uit een smalle betonnen muur (vingerkoraal) langs de steeg, de achterzijde aan de zee en langs de oostelijke perceelsgrens vrij van de voormalige waterbak. Toegangen zijn gespaard aan de steeg (met boog overspannen) en in de as naar zee (4).
(Opmerkingen:
(1) Waarschijnlijk met verschillende afwateringsvlakken.
(2) De balustrade ontbreekt.
(3) Aan achterzijde tegen het balkon staat een betonnen waterbak.
(4) Een deel van de wand is weggebroken; mogelijk ook een derde deur.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van blokvormig betonnen stadsgebouw van twee verdiepingen;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is. ”
Registratie: 1994-06-14
Afschrift Hypotheek: 1994-07-14
Aanwijzing Besluit: 1994-03-23
Publicatie: 1994-04-12
Inzage: 1994-04-13