REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Pietermaaiweg 80 – Pietermaai
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 410
“Vrijstaand pand met de nok loodrecht op de Pietermaaiweg, op rechthoekige plattegrond opgetrokken over twee bouwlagen en kap (1). Het pand heeft een schilddak voorzien van stenen nok en hoekkepers en pirons en is gedekt met rode hollandse pannen. Op het noorden staat een dakkapel: driehoekig topveld op consoles, voorzien van wangstukken en staand venster met houten shutterramen.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd, met lijstgevels langs de vier zijden, waarbij de gootlijst twee banden en profielband heeft. De vensters zijn van staand formaat. De hoeken zijn afgezet met geblokte lisenen.
De voorgevel (noordgevel) heeft op de verdieping een centrale deur naar het balkon met aan weerszijden een staand venster. De begane grond herhaalt deze indeling volgens drie assen. Beneden zijn drie geprofileerde waterlijsten aangebracht. Een balkon op consoles is voor de centrale verdiepingsdeur aangebracht (2).
Over de gevelbreedte ligt een betegeld terras, vijf treden boven het huidig bestratingsniveau en driezijdig omgeven door een voetmuur met balustrade als van het balkon, centrale toegang en vierhoekige kolommen.
De oostelijke zijgevel heeft op de verdieping vier staande vensters (3).
De westelijke zijgevel heeft op de verdieping en begane grond vier staande vensters, waarvan die op de begane grond een vlakke waterlijst bezitten en waarbij alleen het derde venster van links boven en beneden niet strookt.
De achtergevel (zuidgevel) heeft op de verdieping drie vensters enop de begane grond een deur en een venster (4). Halverwege de gevel is verticaal een standgoot gemaakt.
(Opmerkingen:
(1) Het gehele pand werd grondig hersteld, waarbij o.m. alle vensters en deuren werden vervangen.
(2) Het balkon is vernieuwd en in beton uitgevoerd. De balustrade is bezet met betonnen cirkels met vulling van bladmotieven.
(3) Verdiepingsvensters dichtgezet; eveneens vier vensters op de begane grond?
(4) Dit laatste venster zal nieuwer zijn, gezien de bouwsporen van een waterbak op het zuidoosten.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van stadswoonhuis van twee verdiepingen;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1994-06-14
Afschrift Hypotheek: 1994-07-14
Aanwijzing Besluit: 1994-03-23
Publicatie: 1994-04-12
Inzage: 1994-04-13