REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Scharlooweg 7 – Scharloo
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 994
“Vrijstaand pand, gelegen tussen de Scharlooweg en de Boldinghstraat, bestaande uit een hoofdgebouw en aan de achterzijde twee vleugels ter weerszijden van een patio, afgesloten door een achtervertrek; aan de westzijde van de westvleugel een aangebouwde keuken. De nokken van het hoofdgebouw en achtervertrek lopen evenwijdig aan de Scharlooweg, de nokken van de vleugels en keuken staan loodrecht op de Scharlooweg.
Onderverdieping, één bouwlaag met kappen; het noordelijk gedeelte van de oostvleugel, twee bouwlagen met kap.
Het hoofdgebouw bestaat uit een voorgalerij en een zaal, ieder afzonderlijk voorzien van een schilddak, evenals de vleugels. Deze daken hebben tweemaal één dakkapel, met driehoekig topveld op zijconsoles. Tegen de vleugels aansluitend lessenaarsdak van het overdekte gedeelte van de patio. De achtergalerij en het achtervertrek zijn ieder voorzien van een schilddak; op het westelijk dakvlak van het achtervertrek een dakkapel met driehoekig topveld op zijconsoles. De keuken is voorzien van een zadeldak. Alle daken zijn gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen, met nokken en hoekkepers van steen en pirons aan de uiteinden. Het vertrek op de verdieping is gedekt met kruispannen.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels. Alle deuren zijn houten shutterpaneeldeuren, alle vensters zijn voorzien van houten shutters. In de onderverdieping in de zijgevels boogvormige openingen.
Voorgevel (zuidgevel): lijstgevel met geprofileerde en getande gootlijst, die zich in een eenvoudiger vorm (zonder tanden) langs alle gevels voortzet. Het pleisterwerk is een imitatie van steen; op de hoeken hoekblokken. In de voorgevel drie deuren met geprofileerde omlijsting en geprofileerde waterlijst.
Voor het hoofdgebouw een terras over de gehele gevelbreedte, met een waaiervormige trap naar voortuin; trap en terras zijn omgeven door een houten balustrade met vier gecanneleerde kolommen met fantasie- ionische kapitelen onderaan en bovenaan de trap.
Voortuin, trap en terras zijn geplaveid met grijs en wit marmeren tegels.
Oostelijke en westelijke zijgevels: deze worden gevormd door de zijgevels van het hoofdgebouw en de zijgevels van de vleugels, die ongeveer 5 m naar buiten springen ten opzichte van het hoofdgebouw.
In het hoofdgebouw drie staande vensters, voorzien van geprofileerde waterlijst op schijnconsoles en vensterband.
In de zuidgevel van iedere vleugel een deur naar klein balkon, met balustrade in gegoten cement; de deuren zijn voorzien van een geprofileerde waterlijst op schijnconsoles en rechthoekig driedelig schijnbovenlicht met gekleurd glas. Op de hoeken van de vleugels hoekblokken.
In de oostvleugel: vijf staande vensters, voorzien van geprofileerde waterlijst op schijnconsoles en vensterband.
De westvleugel valt gedeeltelijk weg achter de daar tegenaan gebouwde keuken die ongeveer 3 m. naar buiten springt ten opzichte van de vleugel. In de vleugel drie staande vensters, in de zuidgevel van de keuken één, en in de westgevel van de keuken twee staande vensters.
Achtergevel (noordgevel): deze wordt gevormd door de korte noordgevel van de oostvleugel (1), door een houten terras tegen de achtergevel van achtervertrek en westvleugel gebouwd, en door de puntgevel van de keuken. Het houten terras bestaat uit een portiek van houten bogen, afgesloten met diagonaal houten latwerk; twee stenen trappen voeren naar de achtertuin. Op het terras aan de oostzijde, trap naar de verdieping boven het noordelijke gedeelte van de oostvleugel. In de oostvleugel op het terras, paneeldeur met gekleurd glas en driedelig schijnbovenlicht met gekleurd glas.
Patio: alle gevels zijn lijstgevels met geprofileerde gootlijst. In de oost- en westgevel een deur, in de noordgevel een deur met aan weerszijden een boogvormige deur, in de zuidgevel een deur met aan weerszijden een staand venster en een open doorgang. Alle deuren van de patio zijn paneeldeuren met gekleurd glas en rechthoekig driedelig bovenlicht met gekleurd glas. Boven de zijdeuren aan de noordzijde bogen, die gevuld zijn met uitgesneden houten versiering. De wanden zijn bekleed met Spaanse tegels. De vloer is geplaveid met grijs en wit marmeren tegels.
Interieur: in alle vertrekken planken vloeren en kralendelen plafonds. In de zaal hebben de vensters een geprofileerde houten omlijsting met vensterbank op consoles. In de eetkamer in het achtervertrek parketvloer en bijzonder Europees behang uit de jaren ’30. Tussen zaal en achtergalerij, en tussen achtergalerij en patio een staand venster met houten shutterramen aan weerszijden van de doorgangen. In de oostvleugel bijzondere badkamer uit de jaren ’30 met rose en witte tegels, licht paars sanitair en bijpassende mozaiekvloer.
Bijgebouw: in de achtertuin langs de Boldinghstraat een bijgebouw met de nok evenwijdig aan de Scharlooweg, voorzien van een zadeldak en gedekt met rode oudhollandse pannen. De oost- en de westgevel van dit gebouw zijn puntgevels met brede ongeprofileerde gootlijst. In de zuidgevel twee deuren.
Erfafscheiding: langs de Scharlooweg op voetingmuur ijzeren hek uit de jaren ’30, onderbroken door pilaartjes met topbekroning. Bij de oosthoek van het perceel muur met gebogen halfronde bovenzijde. Een muur met halfronde bovenzijde sluit ook de andere zijden van het perceel af; aan de Boldinghstraat poort met driehoekige fronton en voorzien van houten paneeldeur.
(Opmerkingen:
(1) Het huis werd gerenoveerd in de jaren ’30 door de familie Curiel; toen werden het achterterras, badkamer en het vertrek op de verdieping van de noordvleugel gebouwd en de parketvloer gelegd.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens onder meer de symmetrische opbouw van de gevels, ondersteund door evenwichtige detaillering;
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde wegens de voor Curaçao en in het bijzonder voor Scharloo kenmerkende plattegrond met kern, voor- en achtergalerij en daarachter vleugels aan weerszijden van een patio;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-03-31
Afschrift Hypotheek: 1995-04-21
Aanwijzing Besluit: 1995-02-13
Publicatie: 1995-03-01
Inzage: 1995-03-02