REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Scharlooweg 9 – Scharloo
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 995
Gebouwd tussen 1873 en 1882 door Isaac Salas(1).
Vrijstaand pand, bestaande uit een hoofdgebouw met aan de achterzijde twee vleugels aan weerszijden van een patio, afgesloten door een achtervertrek (1). De nokken van de vleugels staan loodrecht op de Scharlooweg, de nok van het achtervertrek loopt evenwijdig aan de Scharlooweg. Onderverdieping, één bouwlaag met kappen; achtervertrek twee bouwlagen met kap.
Het hoofdgebouw bestaat uit een voorgalerij en een zaal, samen voorzien van een tentdak met stenen hoekkepers en piron. Aansluitend aan dit dak lessenaarsdak van de achtergalerij. De vleugels zijn ieder voorzien van een schilddak met nokken en hoekkepers van steen, en pirons. Aan de binnenzijde van deze daken aansluitend lessenaarsdak van de overdekte gedeelten van de patio. Het achtervertrek is voorzien van een schilddak met nokken en hoekkepers van steen. Alle daken zijn gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels. Alle deuren zijn houten shutter-paneeldeuren, alle vensters hebben houten shutterramen.
Voorgevel (zuidgevel): lijstgevel met geprofileerde gootlijst, die zich in een eenvoudiger vorm langs alle gevels voortzet. In de voorgevel drie deuren bekroond door een classicistisch driehoekig fronton op schijnconsoles. Op de hoeken getande hoekblokken.
Voor het hoofdgebouw een terras over de gehele gevelbreedte, met trap naar voortuin. Trap en terras zijn geplaveid met wit en grijs marmeren tegels; de voortuin is geplaveid met vierkante rode klinkers.
Oostelijke en westelijke zijgevels: deze worden gevormd door de zijgevels van het hoofdgebouw en van de vleugels, die ongeveer 4,50 m naar buiten springen ten opzichte van het hoofdgebouw. In het hoofdgebouw drie staande vensters, met geprofileerde waterlijst op schijnconsoles.
In iedere vleugel in de zuidgevel één staand venster en in de zijgevel vier staande vensters. Op de hoeken van de zuidgevel hoekblokken.
Achtergevel (noordgevel): deze wordt gevormd door de noordelijke gevels van de vleugels en de noordgevel van het achtervertrek. Het achtervertrek heeft een lijstgevel met geprofileerde gootlijst die langs alle gevels doorloopt. Op de verdieping een staand venster. Op de begane grond in de vleugels een staand venster, gevolgd door een boogvormige doorgang naar een gang naar de patio met houten spijlenhek. In het achtervertrek twee staande vensters en een centrale boogvormige deur. Alle vensters op de begane grond voorzien van geprofileerde waterlijst. De deur heeft een gebogen geprofileerde waterlijst op schijnconsoles (2).
Tegen de noord-oosthoek standgoot en boogvormig aquaduct naar de regenbak.
Patio: alle gevels met geprofileerde gootlijst. In de zuidgevel een deur en twee boogvormige doorgangen naar de achtergalerij. In het overdekte deel van de patio, in de westgevel vier en in de oostgevel drie deuren naar de vleugels. In de noordgevel op de begane grond een deur, op de verdieping een deur met houten balkon en trap. De patio is geplaveid met grote grijs en wit marmeren tegels.
Interieur: in alle vertrekken houten vloeren en kralendelen plafonds. Alle vensters van zaal en voorgalerij en de vensteropeningen tussen galerij en zaal zijn versierd met geprofileerd houten lijstwerk en vensterbank op consoles.
Bijgebouwen: achter het huis, aan de noord-oostzijde een regenbak met de nok evenwijdig aan de Scharlooweg. Schilddak met een dakkapel met driehoekig topveld op zijconsoles op het zuidelijk dakvlak. Gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen met stenen nok en hoekkepers, en pirons aan de uiteinden. Tegen de regenbak zijn een kraanhokje en twee washokjes gebouwd, met plat dak, voorzien van ongeprofileerde gootlijst. Ieder washokje heeft een deur in de zuidgevel en een klein venster in de oost- en westgevel. Aan de noordzijde een gangetje tussen de regenbak en de gebouwen aan de Boldinghstraat (3).
Aan de noordwestzijde in de achtertuin een bijgebouw met de nok evenwijdig aan de Scharlooweg. Twee bouwlagen met kap. Het is voorzien van een schilddak met nok en hoekkepers van steen. Dit gebouw heeft op de verdieping in de zuidgevel een deur met houten trap naar de tuin (4) en in de oost- en westgevel een staand venster. Op de begane grond in de zuid- en oostgevel een deur, en in de westgevel een staand venster.
Erfafscheiding: langs de Scharlooweg ijzerwerk uit de jaren ’30, onderbroken door pilaartjes met bekroning en voorzien van een toegangshek. Bij de oost- en westhoek een muur met gebogen halfronde bovenzijde; aan de de oost- en westzijde muur met halfronde bovenzijde. Aan de Boldinghstraat houten poort.
(Opmerkingen:
(1) Later is een vertrek boven het achtervertrek gebouwd.
(2) Tegen de oostelijke doorgang naar de patio is een modern hok gebouwd.
(3) Het gangetje is gedeeltelijk gevuld met moderne aanbouwen.
(4) De trap is in voorjaar 1991 gesloopt.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde wegens onder meer de voor Curaçao en in het byzonder voor Scharloo kenmerkende plattegrond met kern, voor- en achtergalerij en patio met vleugels en achtervertrek;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.
Aanwijzing Besluit: 13 februari, 1995
Publicatie: 1 maart, 1995
Inzage: 2 maart, 1995