REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Scharlooweg 11 – Scharloo
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 1695
“Vrijstaand hoekpand, omsloten door de Scharlooweg en de Nauwesteeg, bestaande uit een hoofdgebouw en aan de achterzijde twee vleugels ter weerszijden van een patio, met aan de westzijde een keuken (1). De nokken van het hoofdgebouw en de keuken lopen evenwijdig aan de Scharlooweg, de nokken van de vleugels staan loodrecht op de Scharlooweg. Eén bouwlaag met kappen.
Het hoofdgebouw bestaat uit een zaal en een middenvertrek. Zaal en vertrek zijn voorzien van een schilddak, evenals beide vleugels en de keuken. Alle daken hebben nokken en hoekkepers van steen met pirons aan de uiteinden, en zijn gedekt met rode kruispannen.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels (2).
Voorgevel (zuidgevel): lijstgevel met geprofileerde gootlijst die zich langs alle gevels voortzet. In de voorgevel twee centrale deuren met een staand venster aan iedere zijde. Alle openingen zijn voorzien van een tweedelig rechthoekig bovenlicht en geprofileerde waterlijst. Op de hoeken gecanneleerde pilasters met fantasiekapitelen.
Voor de voorgevel een terras over de gehele gevelbreedte met trap naar de straat, geplaveid met gedecoreerde tegels.
Oostelijke en westelijke zijgevels: deze worden gevormd door de zijgevels van het hoofdgebouw en de zijgevels van de vleugels die ongeveer 2 m naar buiten springen ten opzichte van het hoofdgebouw.
In het hoofdgebouw in de oostgevel drie en in de westgevel twee staande vensters met geprofileerde waterlijst. Op de hoeken met de voorgevel dezelfde pilasters als aan de voorgevel. Bij de westvleugel is de hoek tussen vleugel en hoofdgebouw gevuld met een aanbouwtje.
In zuidgevel van de oostvleugel een staand venster en in de oostgevel van de oostvleugel twee en in de westgevel van de westvleugel vier staande vensters. Alle vensters voorzien van een geprofileerde waterlijst.
Op de hoeken van voor- en zijgevels van de vleugels dezelfde pilasters als beschreven bij de voorgevel.
Patio (3): langs de gevels van de patio geprofileerde gootlijst. Tussen patio en gesloopt achtergedeelte van het huis doorgang met korfboog, versierd met uitgesneden houten decoratie. In de patio in de westgevel drie en in de oostgevel twee deuren naar de vleugels (4). De vloer van de patio is geplaveid met gedecoreerde tegels uit de jaren ’20.
Erfafscheiding: langs de Scharlooweg voetingmuur onderbroken door pilaartjes (5); langs de Nauwesteeg muur met halfronde bovenzijde en poort aan de noordkant.
(Opmerkingen:
(1) De regenbak achter de keuken is gesloopt.
(2) Alle deuren waren houten shutterpaneeldeuren en alle vensters waren voorzien van houten shutters.
(3) Grotendeels gevuld met moderne aanbouwen.
(4) Deze deuren zijn merendeels dichtgezet.
(5) Op de voetingmuur is een moderne muur gebouwd in plaats van het vroegere ijzeren hek.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde wegensonder meer de voor Curaçao en in het bijzonder voor Scharloo kenmerkende plattegrond met kern en voorgalerij en patio met twee vleugels;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-03-31
Afschrift Hypotheek: 1995-04-21
Aanwijzing Besluit: 1995-02-13
Publicatie: 1995-03-01
Inzage: 1995-03-02