REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Scharlooweg 13 – Scharloo
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 998
“Vrijstaand pand, omgeven door de Scharlooweg, de Nauwesteeg en de Boldinghstraat, met de nokken evenwijdig aan de Scharlooweg. Het bestaat uit een hoofdgebouw en aan de achterzijde twee vleugels ter weerszijden van een patio. Onderverdieping, één bouwlaag met kappen.
Het hoofdgebouw bestaat uit een zaal met voor- en achtergalerij. Deze drie delen zijn afzonderlijk voorzien van een schilddak met pirons. De vleugels zijn beide voorzien van een schilddak met pirons. Op het zuidelijk dakvlak van het voorste dak een dakkapel; aan de zijkanten van het middelste schilddak tweemaal een dakkapel en op het noordelijk dakvlak van het achterste schilddak een dakkapel; op het noordelijk en zuidelijk dakvlak van de vleugels een dakkapel. Alle dakkapellen staan achter de gootlijst. Het zijn driehoekige dakkapellen met een centraal geplaatst staand venster voorzien van houten shutterramen.
Tussen middelste en voorste en tussen middelste en achterste schilddak een doorlopende dakkapel. Alle daken zijn gedekt met rode oudhollandse pannen.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels. In de onderverdieping boogvormige openingen in de zijgevels van het hoofdgebouw en in de vleugels, voorzien van opgeklampte houten deuren.
Voorgevel (zuidgevel): lijstgevel met zwaar geprofileerde gootlijst die zich langs alle gevels voortzet. In de gevel drie glazen deuren. Op de hoeken gepaarde pilasters op basement.
Voor het hoofdgebouw een terras over de gehele gevelbreedte, met waaiervormige trap naar de voortuin. Voortuin, terras en trap geplaveid met tegels (1). Op de hoeken van het basement van het terras lisenen.
Oostelijke en westelijke zijgevels: in het hoofdgebouw vier staande vensters, met geprofileerde waterlijst en onder de vensters doorlopende band, die zich langs de vleugels ook voortzet. De vensters zijn voorzien van houten shutterramen. Op de hoeken met de voorgevel een pilaster op basement aansluitend bij de gepaarde pilasters van de voorgevel.
Vleugels: de vleugels zijn ongebruikelijk in de breedte gebouwd en springen ongeveer 9 m naar buiten ten opzichte van het hoofdgebouw.
In de voorgevel van iedere vleugel drie staande vensters; in de westgevel van de westvleugel één, in de oostgevel van de oostvleugel twee staande vensters. Al deze vensters hebben een geprofileerde waterlijst en houten shutterramen. Op de hoeken getande hoekblokken.
Tegen de westgevel van de westvleugel twee standgoten en twee boogvormige aquaducten naar regenbak.
Achtergevel (noordgevel): deze wordt gevormd door de noordgevel van de vleugels en de patio. In de noordgevel van iedere vleugel een deur en drie staande vensters; de deuren zijn voorzien van houten shutter-paneeldeuren, de vensters van houten shutterramen. Bij de buitenhoeken van de vleugels trap naar deur; bij de binnenhoeken trap naar patio. Op de hoeken getande hoekblokken.
Patio: de gevels hebben een zwaar geprofileerde gootlijst. In de zuidgevel drie glazen deuren naar de achtergalerij; in de vleugels een shutter-paneeldeur en een schuifraam in de oostgevel. De patio is geplaveid met gedecoreerde tegels.
Bijgebouwen: aan de westzijde van de westvleugel een regenbak voorzien van een plat dak. De gevels van de regenbak hebben een geprofileerde gootlijst (2).
In de noordwesthoek van de achtertuin een dienstwoning met de nok evenwijdig aan de Scharlooweg. Eén bouwlaag met kap. Schilddak, gedekt met rode oudhollandse pannen. De gevel aan de Bargestraat (Bargestraat 56) is een lijstgevel met ongeprofileerde gootlijst, een deur en drie staande vensters (3).
Erfafscheiding: langs de Scharlooweg gedeeltelijk lage borstweringvan gegoten spijlen, onderbroken door gemetselde pilaartjes (4). Langs de Nauwesteeg en aan de noord- en oostzijde muur met halfronde bovenzijde met poort aan de Boldinghstraat.
(Opmerkingen:
(1) Trap en terras waren omgeven door een houten balustrade van gedraaide spijlen.
(2) Tegen de regenbak aan de Nauwesteeg zijn moderne garages gebouwd, met ingang aan de steeg.
(3) Nieuwe aanbouwen aan de tuinzijde an aan de zijde van de Nauwesteeg.
(4) Het westelijke gedeelte van de erfafscheiding langs de Scharlooweg bestaat uit ijzeren stangen tussen pilaartjes.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde wegens onder meer de voor Curaçao en in het bijzonder voor Scharloo kenmerkende plattegrond met kern en voor- en achtergalerij en in dit geval loodrecht daarop gesitueerde vleugels;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-03-31
Afschrift Hypotheek: 1995-04-21
Aanwijzing Besluit: 1995-02-13
Publicatie: 1995-03-01
Inzage: 1995-03-02