REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Scharlooweg 21 – Scharloo
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 4791
“Vrijstaand pand. Twee bouwlagen met kappen. Onregelmatige plattegrond, bestaande uit een grote rechthoek en daarvoor, links (west) uit de as geplaatst, een kleine torenachtige uitbouw en nog een kleine uitbouw in de hoek daartussen. Boven zowel de grote rechthoek als boven de uitbouw een puntdak. Op de zuid-westhoek van het grootste puntdak sluit een smal half schilddak boven de kleine uitbouw aan, met de nok loodrecht op de Scharlooweg. Dit schilddak steekt aan de zuid-westzijde in het grote puntdak. Aangezien de door het kleine puntdak gedekte uitbouw van het pand wat hoger is opgetrokken dan het achterliggende gedeelte, ligt dit puntdak hoger. Alle daken met breed overstekend dakvlak, dat bij het kleinste puntdak rust op gesneden houten consoles.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels. Tenzij anders vermeld zijn de deuren paneeldeuren met houten shutters en de vensters staande vensters met houten shutterramen. Zowel deuren als vensters met tweedelig beglaasd bovenlicht.
Voorgevel: door de gecompliceerde samenstelling van de plattegrond bestaat de voorgevel uit zeven loodrecht op elkaar staande gevelvlakken, die van links naar rechts beschreven worden. Allereerst op de verdieping een venster en een deur op de begane grond.
In het aangrenzende gedeelte van de gevel, de westgevel van de torenachtige uitbouw, één as welke zowel op de verdieping als op de begane grond gevormd wordt door een venster.
De zuidgevel van de torenachtige uitbouw, dat wil zeggen het deel van de voorgevel, dat het dichtst bij de Scharlooweg ligt: één as, zowel op de verdieping als op de begane grond bestaande uit een nagenoeg vierkant venster. Het venster op de verdieping met houten shutterramen en daarboven een segmentboog, waarbinnen zes even brede, verticale, ieder aan de bovenzijde gebogen glazen ruiten zijn aangebracht. Op de begane grond liggen de beglaasde ramen terug en is er een middenzuiltje aangebracht. De ruiten zijn onderverdeeld met smalle roetjes en op circa driekwart hoogte bevinden zich vier boogjes. Boven het venster een gepleisterde decoratie. Venster en decoratie zijn samen opgenomen in een brede, aan de bovenzijde halfronde, vlakke omlijsting, die iets naar buiten komt uit het gevelvlak.
De oostgevel van de torenachtige uitbouw en het daaraan grensende gedeelte van de voorgevel hebben elk twee assen, die zowel op de verdieping als op de begane grond gevormd worden door deuren. In de door deze gevels gevormde hoek zowel op de verdieping als op de begane grond een balkon, in de vorm van een kwart cirkel. Twee vrijstaande en twee muurzuilen dragen het balkon op de verdieping. Tussen de zuilen een geprofileerde boog. Beide balkons hebben een gebogen balustrade, die uit balusters bestaat.
Het zesde en zevende gevelvlak vormen het inpandige balkon en de inpandige hoekporch/entree tussen de voorgevel en de oostelijke zijgevel. Tweemaal één as, gevormd door deuren. Balustrade en zuilen van hetzelfde type als hiervoor beschreven. Aan de voorzijde trap van zeven treden.
Oostelijke zijgevel: twee assen, welke zowel op de verdieping als op de begane grond gevormd worden door twee vensters. Op de begane grond nog een derde identiek venster.
Westelijke zijgevel: vier assen, welke zowel op de verdieping als op de begane grond gevormd worden door drie staande vensters en echts daarvan een liggend venster, opgebouwd uit enkel- voudige houten shutterramen naast elkaar.
Achtergevel: op de verdieping drie deur/vensteropeningen en op de begane grond twee deuren en een venster. De deuren zijn dichte paneeldeuren.
Erfafscheiding: aan oost- en westzijde stenen muren. Aan de voorzijde vierkante stenen kolommetjes met overkragende spitse topbeëindiging.
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens de voor de bouwperiode karakteristieke architectonische en decoratieve details;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-03-31
Afschrift Hypotheek: 1995-04-21
Aanwijzing Besluit: 1995-02-13
Publicatie: 1995-03-01
Inzage: 1995-03-02