REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Scharlooweg 19 – Scharloo
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 4780
“Vrijstaand pand, bestaande uit een hoofdgebouw en aan de achterzijde twee vleugels ter weerszijden van een patio, gesloten door een achtervertrek. Aan de westzijde van het achtervertrek loopt de westvleugel door.
Hoofdgebouw twee bouwlagen met kappen, vleugels en achtervertrek één bouwlaag met kappen.
Het hoofdgebouw bestaat uit een zaal met voor- en achtergalerij; deze drie delen zijn samen voorzien van een plat dak, afgesmeerd met teer, met op de noord-westhoek een dakkapel boven het trappenhuis naar het dak, voorzien van lessenaarsdak gedekt met blauwe kruispannen. Deze dakkapel is voorzien van een opgeklampte deur. De vleugels zijn voorzien van een plat dak, evenals het achtervertrek.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels. Alle deuren zijn houten shutterpaneeldeuren, alle vensters hebben houten shutterramen.
Voorgevel (zuidgevel): lijstgevel met geprofileerde gootlijst, diezich langs alle gevels, vleugels en achtervertrek voortzet. De voorgevel wordt boven de gootlijst bekroond door een borstwering van geajoureerde panelen onderbroken door kleine pilasters: deze versiering zet zich ook voort langs de zijgevels en vleugels, en in een eenvoudiger vorm langs de achtergevel. Op de verdieping een centrale deur naar een houten balkon op consoles, omgeven door een houten balustrade van gedraaide spijlen (1). Aan weerszijden van het balkon twee gepaarde staande vensters. Op de begane grond drie deuren. Alle openingen zijn voorzien van een geprofileerde omlijsting en van een vijfdelig halfrond schijnbovenlicht met glas in verschillende kleuren en daarboven een gebogen geprofileerde waterlijst op schijnconsoles. Op verdiepingsniveau dunne band die zich ook langs de zijgevels voortzet. Op de hoeken gepaarde pilasters op basement en met kapiteel.
Voor het hoofdgebouw een terras over de gehele gevelbreedte met korte trap naar voortuin. Terras en trap zijn geplaveid met grijsen wit marmeren tegels (2).
Oostelijke en westelijke zijgevel: deze worden gevormd door de zijgevels van het hoofdgebouw en de zijgevels van de vleugels, die ongeveer 3 m. naar buiten springen ten opzichte van het hoofdgebouw. In het hoofdgebouw, in de west- en oostgevel op de verdieping vier staande vensters met halfrond vijfdelig schijnbovenlicht gevat in een geprofileerde omlijsting. Op de begane grond in de westgevel drie staande vensters en een deur, in de oostgevel vier staande vensters, voorzien van een geprofileerde waterlijst. Tegen de westgevel halfronde standgoot.Op de hoeken van de voor- en zijgevels twee gepaarde pilasters met basement en kapitelen.
In de zuidgevel van beide vleugels een staand venster met waterlijst. Op de zuid-oost- en zuid-westhoek van de vleugels gepaarde pilasters met basement en kapiteel. In de zijgevel van de west- en oostvleugel drie staande vensters voorzien van een waterlijst. Langs de verlenging van de westgevel eenvoudig geprofileerde gootlijst; in de gevel een deur.
Achtergevel (noordgevel) (3): op de verdieping van het hoofdgebouwvier staande vensters met waterlijst. In het achtervertrek drie staande vensters met waterlijst.
Patio (4): aan vier zijden een overdekt gedeelte gedragen door vier pilaren met geprofileerde lijst als kapiteel. Het overdekte gedeelte van de vloer is geplaveid met grijs en wit marmeren tegels; het voormalige open gedeelte van de patio is geplaveid met gedecoreerde tegels. Tussen de patio en de verlenging van de westvleugel boogvormige doorgang.
Interieur: in de keuken in de westvleugel vloer van gedecoreerde tegels en betegeld aanrecht; in de voormalige bijkeuken ingebouwdehouten kasten.
Erfafscheiding: langs de Scharlooweg lage voetingmuur onderbroken door pilaartjes (5); aan de oost- en westzijde muur met halfronde bovenzijde.
(Opmerkingen:
(1) Balkon vernieuwd gedurende een restauratie in de jaren ’80.
(2) Dit terras was oorspronkelijk omgeven door een borstwering van geajoureerde panelen van hetzelfde type als de borstwering langs het dakterras.
(3) De achtergevel valt gedeeltelijk weg achter moderne aanbouwen.
(4) De patio is overdekt met moderne platen en gedeeltelijk vol gebouwd.
(5) Op de muur recent ijzerwerk.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens onder meer de karakteristieke cubusvorm;
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde wegens de voor Scharloo kenmerkende plattegrond met zaal en voor- en achtergalerij bevattend hoofdgebouw en vleugels aan weerszijden van de patio;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-03-31
Afschrift Hypotheek: 1995-04-21
Aanwijzing Besluit: 1995-02-13
Publicatie: 1995-03-01
Inzage: 1995-03-02