REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Scharlooweg 33 – Scharloo
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 1479
“Vrijstaand pand, bestaande uit een hoofdgebouw en aan de achterzijde een achtergalerij en twee vleugels ter weerszijden van een patio, afgesloten door een achtervertrek, gevolgd door twee vleugels ter weerszijden van een achtertuin. De nokken van het hoofdgebouw, achtergalerij en achtervertrek lopen evenwijdig aan de Scharlooweg, de nokken van de vleugels staan loodrecht op de Scharlooweg. Onderverdieping, één bouwlaag met kappen.
Het hoofdgebouw bestaat uit een zaal en een voorgalerij, voorzien van twee naast elkaar gelegen schilddaken met twee maal één dakkapel. De achtergalerij is voorzien van een zadeldak, die op de raakpunten in het dak van de vleugels overloopt. Op het noordelijk dakvlak één dakkapel. De vleugels zijn ieder voorzien van een schilddak met twee dakkapellen op het binnendakvlak en drie dakkapellen op het buitendakvlak. Op het noordelijk dakvlak van de westelijke vleugel één dakkapel. Alle dakkapellen hebben een driehoekig topveld op zijconsoles en wangstukken. Het achtervertrek is voorzien van een schilddak; aansluitend aan de binnenzijde van de daken van achtergalerij, vleugels en achtervertrek, het lessenaarsdak van het overdekte gedeelte van de patio. Alle nokken en hoekkepers van steen; alle daken zijn gedekt met rode kruispannen.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels. Alle deuren zijn houten shutterpaneeldeuren en alle vensters hebben houten shutterramen. In de onderverdieping vierkante openingen in de zijgevels, voorzien van opgeklampte houten luiken.
Voorgevel (zuidgevel): lijstgevel met geprofileerde gootlijst die zich langs alle gevels voortzet; deze gootlijst wordt eenvoudiger langs de zijgevels van de eerste vleugels en het achtervertrek en wordt een ongeprofileerde gootlijst langs de gevels van de tweede vleugels.
In de voorgevel drie deuren met geprofileerde omlijsting en geprofileerde waterlijst. Tegen de gevel aangebouwde pronaos gevormd door vier gepaarde gecanneleerde Dorische zuilen op basement. De zuilen dragen een geprofileerde lijst die zich als gootlijst langs de zijgevels van de pronaos en de voorgevel voortzet; hierboven een driehoekig fronton met geprofileerde deklijst en in het tympaan een oculus met uitgesneden houten versiering en pleisterdecoraties. Op de hoeken van de gevel gecanneleerde pilasters met een kapiteel, dat gevormd wordt door de vooruitspringende hoek van de gootlijst.
Voor het hoofdgebouw een terras over de gehele gevelbreedte, met waaiervormige trap naar de voortuin. Trap en terras zijn omgeven door een balustrade van geajoureerde panelen onderbroken door pilaartjes; één pilaartje aan weerszijden van de onderste trede, bij de bovenste trede twee pilaartjes die het basement van de zuilen vormen. In het basement van het terras is de muur in panelen verdeeld door lisenen; in dit pleisterwerk zijn voegen getrokken om stenen te suggereren. Trap, terras en pad in de voortuin zijn geplaveid met grijs en wit marmeren tegels. Aan weerszijden van het pad vierkante rode plavuizen.
Oostelijke en westelijke zijgevel: deze worden gevormd door de zijgevels van het hoofdgebouw en de zijgevels van de vleugels die ongeveer 3 m naar buiten springen ten opzichte van het hoofdgebouw.
In het hoofdgebouw in beide gevels drie staande vensters. In de eerste vleugels in de zuidgevels een staand venster, in de zijgevels vijf staande vensters; alle vensters met geprofileerde waterlijst. In de westgevel tussen eerste en tweede vleugel een deur met trap naar de tuin en een korfboogvormig venster met diagonaal houten latwerk; in de tweede vleugel vier staande vensters. In de tweede oostvleugel aan de zuidzijde een washok, met een venster in de oostgevel; de rest van de vleugel dient als regenbak en heeft in de oost- en westgevel overloopgaten.
Achtergevel (noordgevel): deze wordt gevormd door de noordelijke gevels van de tweede vleugels en de muur van de achtertuin. In de westelijke vleugel een brede paneeldeur naar een garage; in de oostvleugel een kraanhokje van de regenbak. In de muur van de achtertuin een centrale bredere korfboog met aan weerszijden een kleinere korfboog; de drie bogen hebben houten spijlenhekken.
Tweede patio: deze is geplaveid met vierkante rode plavuizen. In het midden bloemperken. In de westgevel van de oostvleugel een venster van het washokje; in de oostgevel van de westvleugel drie staande vensters met houten tralies, een deur met houten balkon en houten trap naar de patio en een deur naar de garage. In de zuidgevel, in de eetkamer een deur met geprofileerde waterlijst en houten balkon. Aan weerszijden van het achtervertrek een gebogen trap naar de tweede patio en boogvormige deuren voorzien van houten paneeldeuren en uitgesneden houten bovengedeelte.
Eerste patio: het overdekte gedeelte wordt gevormd door zes gecanneleerde zuilen op basement met fantasiekapitelen; de zuilen dragen de geprofileerde gootlijst van het lessenaarsdak. In de oost- en westgevel van de patio vier deuren met rechthoekige driedelige bovenlichten met gedecoreerd glas. In de zuidgevel drie deuren naar de achtergalerij. In de noordgevel een deur naar het achtervertrek; aan weerszijden van het achtervertrek een boogvormige doorgang naar een ruimte tussen de twee vleugels. De patio is geplaveid met grijs en wit marmeren tegels. In de ruimte tussen de twee westvleugels, een vertrek: aan de zuidzijde een deur naar de bijkeuken, met ingebouwde houten kasten; aan de oostzijde een deur naar de eetkamer; aan de noordzijde een deur naar de keuken. In de ruimte tussen de twee oostvleugels houten een balkon langs de oostgevel van de eetkamer en noordgevel van de eerste vleugel met houten trap naar de tuin; aan de westzijde een aquaduct tussen de twee vleugels.
Interieur: in de oost- en westvleugel badkamers uit de jaren ’30.
Bijgebouwen: in de noordwesthoek van de achtertuin een voormalige dienstwoning met de nok loodrecht op de Scharlooweg. Eén bouwlaag met kap. Het gebouw is voorzien van een zadeldak met overstekende dakvlakken en is gedekt met rode kruispannen. In de oostgevel een deur en twee staande vensters, in de zuidgevel een deur.
Erfafscheiding: langs de Scharlooweg voetingmuur onderbroken door pilaartjes met bekroning; tussen de pilaartjes houten spijlenhek. Op de linker pilaar van het ingangshek een marmeren plaat met het oude nummer “”47 k””, op de rechter pilaar een marmeren plaat met de bouwdatum “”1889″”. Hieronder in pleisterwerk de naam “”Villa San Ramon””. Aan de oost-, west- en noordzijde muur met halfronde bovenzijde met een poort aan de noordzijde.
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en estethische waarde wegens onder meer de evenwichtige, veelal symmetrische opbouw van de diverse gevels met een centraal voor de voorgevel aangebrachte pronoas met gecanneleerde Dorische zuilen en driehoekig fronton met gedecoreerd tympaan, geprofileerde goot- en waterlijsten, gecanneleerde pilasters op de hoeken van voor- en zijgevels; voorts de waaiervormige met wit en grijs marmeren tegels geplaveide trap naar de voortuin, de geajoureerde panelen langs terras en trap voor het huis en de tussen pilaren met geprofileerde bekroning aangebrachte houten spijlenhekken; tevens de badkamers uit de 30-er jaren;
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde wegens onder meer de voor Scharloo kenmerkende symmetrische plattegrond met zaal, voor- en achtergalerij en daarachter vleugels aan weerszijden van een patio;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1994-11-11
Afschrift Hypotheek: 1994-11-23
Aanwijzing Besluit: 1994-08-01
Publicatie: 1994-08-16
Inzage: 1994-08-17