REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Scharlooweg 61 – Scharloo
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 2681
“Vrijstaand pand, bestaande uit een hoofdgebouw en aan de achterzijde twee vleugels ter weerszijden van een patio. De nok van het hoofdgebouw loopt evenwijdig aan de Scharlooweg, de nokken van de vleugels staan loodrecht op de Scharlooweg. Hoofdgebouw, kern: twee bouwlagen met kap, voor- en achtergalerij: één bouwlaag metkap; vleugels: één bouwlaag met kappen.
Het hoofdgebouw bestaat uit een kern met voor- en achtergalerij. De kern is voorzien van een schilddak, met nok en hoekkepers van steen en pannen, en pirons. De galerijen zijn ieder voorzien van een lessenaarsdak en de vleugels ieder van een schilddak met stenen nokken en hoekkepers. Alle daken zijn gedekt met rode oudhollandse pannen (1).
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels. Alle deuren zijn houten shutter-paneeldeuren en alle vensters hebben houten shutterramen.
Voorgevel (zuidgevel), kern en voorgalerij: lijstgevels met geprofileerde gootlijst. De gootlijst van de kern zet zich voort langs alle gevels. In de kern op de verdieping drie staande vensters en in de voorgalerij op de begane grond een deur met aan weerszijden een staand venster.
Oostelike en westelijke zijgevel: deze worden gevormd door de zijgevels van het hoofdgebouw en de zijgevels van de vleugels. In het hoofdgebouw in de kern op de verdieping een staand venster en op de begane grond van de oostgevel een deur en van de westgevel een staand venster. In voor- en achtergalerij een staand venster. Alle vensters en de deur hebben een waterlijst. Onder dedaken van de galerijen halfronde oculi.
De vleugels hebben lijstgevels met geprofileerde gootlijst, die zich langs alle gevels van de vleugels voortzet.
In de oostvleugel drie staande vensters; op de zuid-oosthoek een standgoot gevormd door een naar buiten springend gedeelte van de gootlijst (2). In de westvleugel drie staande vensters met waterlijst en een deur.
Achtergevel (noordgevel): deze wordt gevormd door de achtergevel van het hoofdgebouw, de noordgevels van de vleugels en de muur van de patio. In het hoofdgebouw op de verdieping van de kern twee staande vensters en een trappenhuis, voorzien van een lessenaarsdak. In iedere vleugel een staand venster met waterlijst. Tussen de vleugels een korfboogvormige ingang naar de patio, ook met geprofileerde gootlijst.
Patio: aan de oost-, zuid- en westzijde lijstgevels met geprofileerde gootlijst. In het hoofdgebouw een deur, in de vleugels drie staande vensters met waterlijst.
Erfafscheiding: aan de Scharlooweg voetingmuur onderbroken door pilaartjes met topbekroning (3).
(Opmerkingen:
(1) Enkele dakvlakken zijn gedekt met zinkplaten.
(2) Het aquaduct en de regenbak zijn gesloopt.
(3) Tussen de pilaartjes modern ijzeren hek.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde wegens de voor Curaçao kenmerkende plattegrond met kern en voor- en achtergalerij en voor Scharloo in het bijzonder kenmerkende vleugels aan weerszijden van de patio;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-03-31
Afschrift Hypotheek: 1995-04-21
Aanwijzing Besluit: 1995-02-13
Publicatie: 1995-03-01
Inzage: 1995-03-02