REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Scharlooweg 79 – Scharloo
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 883
“Vrijstaand pand, bestaande uit een hoofdgebouw met aan de achterzijde drie vertrekken. De nokken van het hoofdgebouw lopen evenwijdig aan de Scharlooweg, de nokken van de achtervertrekken staan loodrecht op de Scharlooweg. Hoofdgebouw en middelste achtervertrek: twee bouwlagen met kappen; achtervertrekken: één bouwlaag met kappen.
Het hoofdgebouw bestaat uit een zaal met voor- en achtergalerij, voorzien van drie naast elkaar gelegen schilddaken. Op het middelste schilddak, tweemaal één dakkapel met driehoekig topveld op zijconsoles. Het zuidelijke schilddak is gedekt met blauwe kruispannen, de andere met geglazuurde oudhollandse pannen; alle daken met stenen nokken en hoekkepers, en pirons. Het westelijke en oostelijke vertrek zijn ieder voorzien van een schilddak gedekt met blauwe oudhollandse pannen, met nokken en hoekkepers van stenen pirons. Het middelste vertrek is voorzien van een zadeldak met overstekende dakvlakken, gedekt met rode oudhollandse pannen.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels (1).
Voorgevel (zuidgevel): lijstgevel met geprofileerde gootlijst met trigliefen.
Tegen de gevel een pronaos van twee verdiepingen: de pronaos heeft op de verdieping en op de begane grond vier gepaarde zuilen op basement, en met getande kapitelen (2). De zuilen op de verdieping dragen een geprofileerde lijst met trigliefen, die zich langs de zijgevels van de pronaos en langs de voorgevel als gootlijst voortzet. Boven deze lijst een driehoekig fronton met geprofileerde deklijst; in het tympaan ovaal medaillon (3).
In de gevel drie assen, welke op de verdieping gevormd worden dooreen deur met aan weerszijden een staand venster, en op de begane grond door drie deuren. Alle openingen hebben een geprofileerde waterlijst; onder de vensters op de verdieping een geprofileerde lijst. Op de hoeken van de gevel en bij de hoeken van de pronaos twee gecanneleerde lisenen met getand kapiteel boven elkaar (4).
Oostelijke en westelijke zijgevel: in het hoofdgebouw vier assen welke zowel op de verdieping als op de begane grond gevormd worden door staande vensters met geprofileerde waterlijst. Onder de vensters op de verdieping een geprofileerde lijst (5). Op de verdieping in het middelste achtervertrek twee staande vensters met geprofileerde waterlijst. Op de begane grond in de westvleugel een deur (6).
Achtergevel (noordgevel): deze wordt gevormd door de noordelijke gevels van de achtervertrekken. Het middelste achtervertrek heeft een puntgevel met een centraal geplaatst halfrond oculus en daaronder een staand venster met geprofileerde waterlijst. Op de begane grond in het westelijke achtervertrek een staand venster en in het middelste achtervertrek een deur (7).
Erfafscheiding: langs de Scharlooweg pilaren (8); op de rechter pilaar van de ingang een marmeren plaat met het oude nummer “”39 a””(9). Aan de oost- en westzijde muur met halfronde bovenzijde.
(Opmerkingen:
(1) Alle deuren waren houten shutterpaneeldeuren en alle vensters hadden houten shutterramen.
(2) Voor de zuilen op de begane grond was een trap van drie treden aangebracht, geplaveid met grijs en wit marmeren tegels. Tussen de zuilen op de verdieping was een houten balustrade van gedraaide balusters met een later gebouwde houten trap naar de verdieping.
(3) Het medaillon had een uitgesneden houten versiering.
(4) De voortuin was geplaveid met grijs en wit marmeren tegels.
(5) Enkele openingen zijn gedeeltelijk dichtgemetseld.
(6) Gedeeltelijk dichtgemetseld.
(7) De achtergevel is zodanig begroeid dat hij niet nader te onderzoeken was.
(8) Tussen de pilaren was een lage voetingmuur met een houten spijlenhek aangebracht.
(9) De linker pilaar is verdwenen en had een marmeren plaat met de bouwdatum “”1873″”.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens de karakteristieke pronaos in twee verdiepingen;
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde wegens onder meer de voor Scharloo kenmerkende plattegrond met zaal met voor- en achtergalerij;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-03-31
Afschrift Hypotheek: 1995-04-21
Aanwijzing Besluit: 1995-02-13
Publicatie: 1995-03-01
Inzage: 1995-03-02