REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Scharlooweg 81 – Scharloo
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 884
“Vrijstaand pand, bestaande uit een hoofdgebouw en aan de achterzijde twee vleugels aan weerszijden van een binnenplaats; tegen de oostvleugel een aanbouw. De nok van het hoofdgebouw loopt evenwijdig aan de Scharlooweg, de nokken van de vleugels staan loodrecht op de Scharlooweg. Eén bouwlaag met kappen.
Het hoofdgebouw bestaat uit een kern met voor- en achtergalerij. De kern is voorzien van een zadeldak met aansluitend lessenaarsdak boven de galerijen; op het dak tweemaal twee dakkapellen, met 19e-eeuws topveld op zijconsoles. Dit dak is gedekt met geglazuurde oudhollandse pannen. De vleugels zijn ieder voorzien van een schilddak, gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen. De aanbouw is voorzien van een plat dak.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels (1).
Voorgevel (zuidgevel): lijstgevel met geprofileerde gootlijst. De gevel wordt boven de gootlijst bekroond door een rechthoekige schijngevel, in panelen verdeeld door lisenen, en aan de bovenzijde een gemetselde kantversiering. Deze schijngevel zet zich voort langs het eerste gedeelte van de zijgevels. In de gevel drie deuren. Op de hoeken pilasters.
Oostelijke en westelijke zijgevel: deze worden gevormd door de zijgevels van het hoofdgebouw en van de vleugels, en van de aanbouw aan de oostzijde. Aan de westzijde springt de regenbak in de westvleugel ongeveer 3 m naar buiten ten opzichte van het hoofdgebouw.
De zijgevels van het hoofdgebouw zijn tuitgevels met 19e eeuwse topbeëindiging. In de top een centraal geplaatst halfrond oculus met gepleisterd zonmotief; daaronder een staand venster met een waterlijst. Op de begane grond drie staande vensters; boven de vensters doorlopende geprofileerde lijst, die zich als gootlijst langs de vleugels voortzet en daaronder een doorlopende waterlijstdie zich ook langs de vleugels voortzet. In de oostvleugel drie vensters en in de aanbouw één staand
venster. In de westvleugel een doorgang naar de binnenplaats.
Achtergevel (noordgevel): deze wordt gevormd door de achtergevel van de vleugels en de muur van de patio. In de westvleugel een staand venster; in de aanbouw een staand venster in de noord- en westgevel.
Bijgebouwen: aan de noordzijde van de regenbak een bijgebouw met de nok evenwijdig aan de Scharlooweg; één bouwlaag met kap. Het bijgebouw is voorzien van een schilddak gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen, met stenen nok en hoekkepers, en pirons.
Gepleisterde en geverfde gevels.
Voorgevel: lijstgevel met smalle ongeprofileerde gootlijst die zich langs alle gevels voortzet. In de gevel een deur en een staand venster.
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens onder meer de karakteristieke tuitgevels met 19e-eeuwse topbeëindiging;
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde wegens onder meer de voor Curaçao en vooral voor Scharloo kenmerkende plattegrond met zaal met voor- en achtergalerij en daarachter twee vleugels aan weerszijden van een patio;
– monumentale ensemblewwaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen door bestemming of anderszins rechtens onroerend is. ”
Registratie: 1994-03-25
Afschrift Hypotheek: 1994-04-06
Aanwijzing Besluit: 1994-01-28
Publicatie: 1994-02-08
Inzage: 1994-0