Scharlooweg 96 – Scharloo
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 906
“Vrijstaand pand, bestaande uit een hoofdgebouw met aan de achterzijde een vleugel aan de westzijde en een bijgebouw aan de oostzijde, aan weerszijden van een patio. De nokken van het voorgedeelte van het hoofdgebouw en van de vleugel staan loodrechtop de Scharlooweg, de nok van het achtergedeelte van het hoofdgebouw loopt evenwijdig aan de Scharlooweg. Eén bouwlaag met kappen; het achtergedeelte van het hoofdgebouw twee bouwlagen met kap.
Het hoofdgebouw bestaat uit een voorgedeelte voorzien van een zadelddak gedekt met oudhollandse pannen en een achtergedeelte, voorzien van een schilddak gedekt met kruispannen, met stenen nok en hoekkepers, en pirons aan de uiteinden; op het zadeldak op het westelijke dakvlak drie en op het oostelijke dakvlak twee dakkapellen met driehoekig topveld op zijconsoles. De vleugel is voorzien van een schilddak en het bijgebouw van een platdak (1).
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels (2).
Voorgevel (noordgevel): lijstgevel met geprofileerde gootlijst diezich langs de zijgevels van de voorgalerij voortzet. De gevel wordt boven de gootlijst bekroond door een lijst met omgekeerde hartjes en hierop een terras over de gehele gevelbreedte, omgeven door een houten balustrade met gedraaide balusters, onderbroken door pilaartjes met verdiepte panelen. Achter het terras een driehoekig fronton met gedecoreerde deklijst; in het tympaan een centraal geplaatst oculus met gepleisterde decoratie en hieronder een deur met halfrond vijfdelig schijnbovenlicht met gekleurd glas, voorzien van een gebogen geprofileerde waterlijst op schijnconsoles. Onder de gootlijst zes, op de hoeken gepaarde, pilasters met kapiteel gevormd door vooruitspringende delen van de gootlijst; tussen de pilasters gestileerde bloemversieringen. Onder de pilasters een geprofileerde lijst.
In de gevel drie deuren met halfrond vijfdelig schijnbovenlicht met gekleurd glas. De deuren zijn elk gevat in een geprofileerd lijstwerk met bladdecoraties in de zwikken. Op de hoeken gepaarde gecanneleerde pilasters met een kapiteel gevormd door het vooruitspringende gedeelte van de geprofileerde lijst.
Voor het hoofdgebouw over de gehele gevelbreedte laag terras geplaveid met gedecoreerde tegels; bij de ingang naar het terras gecanneleerde kolommetjes met fantasie-ionische kapitelen (3).
Oostelijke en westelijke zijgevel: deze worden gevormd door de zijgevels van het hoofdgebouw en de zijgevels van de vleugel en het bijgebouw. De zijgevels van de voorgalerij hebben dezelfde versiering als de voorgevel, en een staand venster van hetzelfde type als de deuren van de voorgevel. De zijgevels achter de voorgalerij zijn lijstgevels met een geprofileerde gootlijst en daaronder nog een geprofileerde lijst; de vleugel heeft een eenvoudig geprofileerde gootlijst. In de oostgevel op de verdieping boven het achterste vertrek een staand venster met waterlijst; op de hoeken van de verdieping lisenen. Op de begane grond zes staande vensters (4).
In de westgevel zes staande vensters en een deur naar de tuin; in de vleugel drie staande vensters. Alle openingen zijn voorzien van een geprofileerde waterlijst.
Achtergevel (zuidgevel): deze wordt gevormd door de zuidgevels van de vleugel en het bijgebouw en de muur van de patio. In de vleugel een boogvormig staand venster met in de boog diagonaal houten latwerk; in de muur van de patio een grotere en een kleinere korfboogvormige opening naar de patio (5). Deze drie openingen zijn voorzien van een gebogen en geprofileerde waterlijst op schijnconsoles. In het bijgebouw een staand venster (6).
Patio: aan de zuidzijde op de verdieping boven het achtervertrek een deur met aan weerszijden een staand venster, alle met geprofileerde waterlijst. Voor de deur een balkon met trap naar depatio aan de oostzijde (7). Op de hoeken van het hoofdgebouw lisenen. Op de begane grond een deur en een staand venster, beide met geprofileerde waterlijst.
In de westgevel in de vleugel twee deuren en twee staande vensters.
In de oostgevel voor het bijgebouw vier gecanneleerde zuilen met fantasie-ionische kapitelen die een balk dragen, versierd met geprofileerd lijstwerk. Tegen de noord-oosthoek van het bijgebouw een dergelijkezuil. In de gevel van het bijgebouw een deur en een staand venster.
Erfafscheiding: langs de Scharlooweg voetingmuur onderbroken door pilaartjes met bekroning (8). Aan de west- en oostzijde puntige muur met in de westzijde hek naar het naastgelegen erf.
(Opmerkingen:
(1) Het bijgebouw is gedekt met zinkplaten.
(2) Alle deuren waren houten shutterpaneeldeuren en alle vensters hadden houten shutterramen. (3) Het terras heeft een borstwering van betonblokken.
(4) Een deel van de oostgevel valt weg achter een moderne aanbouw van twee bouwlagen.
(5) De openingen van de patio hebben moderne ijzeren hekken.
(6) Tegen deze gevel restanten van de gesloopte regenbak.
(7) Balkon en trap hebben een balustrade van modern ijzerwerk.
(8) Tussen de pilaartjes modern ijzeren spijlenhek.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens onder meer de karakteristieke decoratie van de voorgevel;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-03-31
Afschrift Hypotheek: 1995-04-21
Aanwijzing Besluit: 1995-02-13
Publicatie: 1995-03-01
Inzage: 1995-03-02