REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Nieuwestraat 2 – Pietermaai
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 1246
Bouwperiode: XXA
Vrijstaand pand op langerekte rechthoekige plattegrond, in beton (vingerkoraal als toeslagmateriaal) opgetrokken over twee bouwlagen en vlakgedekt of vrijwel vlakgedekt.
De gevels zijn gepleisterd en geverfd. Rondom langs de lijstgevels loopt een gootlijst van twee banden en profiellijst.
De voorgevel (noordgevel) heeft op de verdieping een centrale (balkon)deur met bovenlicht en geprofileerde waterlijst (1). De begane grond heeft een deur en in hetzelfde kozijn gevat een smal venster aan weerszijden. De gevelhoeken en bovenrand onder de gootlijst hebben een vlakke sierlijst.
Over de gevelbreedte ligt een terras waarbij in het pleister een tegelmotief getrokken is. Het wordt driezijdig omgeven door een muur die aan straatzijde een lage voetmuur met rustica-imitatie is, met vierhoekige kolommen voorzien van geprofileerde deklijst naast de centrale toegang en hoekige balusters.
De oostelijke zijgevel bevat op de verdieping drie kleine liggende vensters, een deur en een venster. Op de begane grond zijn vier staande vensters te onderscheiden (2).
De westelijke zijgevel heeft op de verdieping vijf liggende vensters met houten shutterramen die naar binnen openen, gegroepeerd als twee en drie. De begane grond heeft drie van de genoemde vensters (3).
De achtergevel (zuidgevel) heeft op de verdieping een staand venster. De begane grond heeft twee smalle deuropeningen en daarboven is de moet van een flauw naar het oosten aflopend dakvlak te zien.
(Opmerkingen:
(1) Op de verdieping heeft een smal balkon gezeten.
(2) Thans dichtgezet. Balkkoppen geven aan dat over een deel van de gevelbreedte op de verdieping een balkon heeft gelegen. De vensters waren voorzien van een houten waterlijst.
(3) Het zwaardere benedengedeelte van de muur is waarschijnlijk restant van de bouwmuur van een aangrenzend, thans verdwenen pand. Dat geldt ook voor de balkkoppen die hier zichtbaar zijn.)
Redengeving:
Het gebouw als boven beschreven is van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van blokvormig gebouw dat in de indertijd moderne toepassing van (vingerkoraal)beton aansluiting heeft gezocht bij de aanwezige oudere bebouwing;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.
Aanwijzing Besluit: 23 maart, 1994
Publicatie: 12 april, 1994
Inzage: 13 april, 1994