REGISTER VAN BESCHERMDE CULTUURHISTORISCHE ERFGOEDEREN
Scharlooweg 17 – Scharloo
Kadastrale gegevens: Stadsdistrict Sectie: A – nr. 4897
“Vrijstaand pand, bestaande uit een hoofdgebouw en aan de achterzijde twee vleugels ter weerszijden van een patio. De nokken van het hoofdgebouw lopen evenwijdig aan de Scharlooweg, de nokken van de vleugels staan loodrecht op de Scharlooweg.
Hoofdgebouw: twee bouwlagen met kappen; vleugels: één bouwlaag met kappen.
Het hoofdgebouw bestaat uit een zaal met voor- en achtergalerij. Deze drie delen zijn ieder afzonderlijk voorzien van een schilddak gedekt met rode kruispannen, met stenen nokken en hoekkepers, en pirons. De vleugels zijn ieder voorzien van een schilddak, gedekt met rode kruispannen, met stenen nokken en hoekkepers, en pirons.
Gevels: gepleisterde en geverfde gevels. Alle deuren zijn houten shutterpaneeldeuren en alle vensters zijn voorzien van houten shutterramen.
Voorgevel (zuidgevel): lijstgevel met geprofileerde gootlijst die zich in een eenvoudiger vorm langs alle gevels voortzet. In de voorgevel drie assen die zowel op verdieping als op begane grond gevormd worden door een centrale deuropening, en aan weerszijden van de deuren een staand venster. Alle openingen zijn voorzien van een geprofileerde waterlijst op kleine schijnconsoles. Onder de vensters een geprofileerde lijst. Op de verdieping een balkon op gemetselde consoles met doorlopende verticale banden aan weerszijden van de deur op de begane grond (2). Op de hoeken gecanneleerde pilasters met een kapiteel dat gevormd wordt door devooruitspringende hoek van de gootlijst; ongeveer halverwege een verdikking.
Voor het hoofdgebouw een terras over de gehele gevelbreedte, met trap naar voortuin (3). Trap en terras zijn geplaveid met wit en grijs marmeren tegels.
Oostelijke en westelijke zijgevel: deze worden gevormd door de zijgevels van het hoofdgebouw en de zijgevels van de vleugels, die ongeveer 3.5 m ten opzichte van het hoofdgebouw naar buiten springen.
In het hoofdgebouw in de oost- en westgevel op de verdieping vier staande vensters. Op de begane grond drie staande vensters en een deur naar een klein terras met trap naar de tuin; het terras aan de oostzijde is geplaveid met gedecoreerde tegels uit de jaren ’30.
In de westgevel nog een staand venster ten noorden van de deur. Alle openingen zijn voorzien van een geprofileerde waterlijst. In de zuidgevel van de vleugels een staand venster; in de zijgevels van beide vleugels zes staande vensters. Alle vensters zijn voorzien van een geprofileerde waterlijst.
Achtergevel (noordgevel): achtergevel hoofdgebouw op de verdieping drie staande vensters met geprofileerde waterlijst. Achtergevel vleugels en patio: in iedere vleugel een deur en een staand venster, beide voorzien van waterlijst. In de afsluitmuur van de patio korfboogvormige opening gedeeltelijk door twee pilaartjes met diagonaal houten latwerk afgesloten. Tegen de noord- oosthoek van de gevel aquaduct naar de regenbak.
Patio: de muren zijn bekleed met Duitse tegels uit de jaren ’30, evenals de vloer. In de zuidgevel van de patio een deur naar de achtergalerij; in de westgevel drie deuren en drie staande vensters, in de oostgevel vier deuren en twee staande vensters.
Interieur: in de achtergalerij houten trap naar de verdieping met balustrade met gedraaide houten spijlen. Op de verdieping binnendeuren met daarboven uitgesneden luiken met decoratieve motieven.
Bijgebouwen: in de achtertuin aan de oostzijde een regenbak met de nok loodrecht op de Scharlooweg. Schilddak, met nokken en hoekkepers van steen, gedekt met rode kruispannen. Tegen de zuid- en westgevel een steunbeer en overloopgaten, met een boogvormig kraanhokje.
In de noordwesthoek een bijgebouw met de nok loodrecht op de Scharlooweg. Schilddak gedekt met rode kruispannen, met nokken en hoekkepers van steen. Lijstgevels met smalle ongeprofileerde gootlijst. Dit gebouwtje was gedeeltelijk een garage en heeft een brede ingang aan de zuidzijde; in de oostgevel twee deuren en tweestaande vensters, alle voorzien van geprofileerde waterlijst.
Erfafscheiding: langs de Scharlooweg voetingmuur met pilaartjes bij de ingang (4). Aan de oost- en westzijde een muur met halfronde bovenzijde.
(Opmerkingen:
(1) Gebouwd rond 1898 door Rebecca Naar, gerenoveerd in 1935-1936 door haar dochter Amy Gomes Casseres.
2) Het balkon aan de voorzijde had een ijzeren borstwering uit de jaren ’30.
(3) De balustrade van gedraaide balusters is modern en vervangt een dergelijke oude balustrade.
(4) Op de muur stond vroeger een ijzeren hek uit de jaren ’30.)
Redengeving:
Gebouw als boven beschreven van algemeen belang wegens schoonheid en volkskundige waarde op grond van de volgende waardestellende criteria:
– architectuurhistorische waarde wegens onder meer de karakteristieke cubusvorm;
– architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde wegens de voor Scharloo kenmerkende plattegrond met hoofdgebouw en vleugels aan weerszijden van de patio;
– monumentale ensemblewaarde daar het onderdeel vormt van een groter te beschermen stedebouwkundig geheel.
Tot het hierboven vermelde monument behoort al hetgeen dat door bestemming of anderszins rechtens onroerend is.”
Registratie: 1995-03-31
Afschrift Hypotheek: 1995-04-21
Aanwijzing Besluit: 1995-02-13
Publicatie: 1995-03-01
Inzage: 1995-03-02